Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » rozhledna » Rozhledna na Hořidlech u Chotiněvse (rozhledna)

Rozhledna na Hořidlech u Chotiněvse (rozhledna) [40490]




Celková výška rozhledny je 14 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 13 m a vede na ni 67 schodů. Z rozhledny lze vidět řadu vrcholů Českého středohoří, Sedlo, nejvyšší vrch Verneřického středohoří, Ronov (Ralská pahorkatina), Vlhošť (Ralská pahorkatina), Radobýl, Lovoš či hora Říp.

Nová ocelová rozhledna se od konce roku 2008 tyčí na kopci Hořidla nedaleko obce Chotiněves u Litoměřic. S nápadem vystavět v tomto místě rozhlednu přišli pánové Procházka a Andrýsek z Třebutičky, když na počátku roku 2008 oslovili s tímto nápadem vedení obce. Zastupitelstvo Chotiněvse následně schválilo odkoupit od Pozemkového fondu ČR příslušné parcely, vypsat výběrové řízení na stavbu rozhledny a požádat Ministerstvo financí o dotaci. V srpnu 2008 výběrová komise rozhodla, že rozhlednu postaví podle projektu Miroslava Smrčky a Vladimíra Stránského ústecká společnost Atlas Steel, která zakázku zrealizovala během podzimních měsíců. Následně byla dne 16. prosince 2008 věž zkolaudována. K realizaci díla výraznou měrou přispělo Ministerstvo financí, které poskytlo dotaci ve výši 1,4 milionu korun. Obec Chotiněves z rozpočtu uvolnila 300 tisíc korun.

Zajímavostí je, že současná rozhledna není první vyhlídkovou stavbou na Hořidlech. Turisté zde totiž mohli navštívit pohostinství s vyhlídkovou plošinou. Objekt zanikl těsně po druhé světové válce. Nedaleko dnešní věže nalezneme jeho pozůstatky.

Přístup je možný od transformátoru z obce Jištěrpy či od vodojemu z obce Chotiněves (v obou případech po polních cestách). Rovněž lze na Hořidla vystoupat ze silnice Encovany-Třebutičky (od božích muk): přes louku, pak vpravo kolem oplocené lesní školky a dále lesem (cesta je nejkratší, není však značená a náročnějším terénem). Ve všech případech počítat s horším terénem v deštivém období.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)