Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Maršovice (městys) [4045]



Maršovice leží asi 16 km jihozápadně od Benešova.

První písemná zmínka o Maršovicích pochází z roku 1205. Roku 1568 byly Maršovice na přímluvu rytíře Viléma Malovce z Malovic povýšeny císařem Maxmiliánem II. na městečko a získal erb. Nejstarší, více než tisíc let starou osadou obce je Zaječí, To zmiňuje již listina kníže Boleslava II. v roce 999.

Zapomenutou historickou památkou je hrad Stajice. Ten byl vystavěn na vrcholu hůrky Stejc nedaleko Maršovi zřejmě počátkem 14. století. První zmínka o něm je z roku 1384. Dnes jsou z hradu patrné pouze zarostlé valy uprostřed lesa. Dominantou obce je pozdně barokní kostel Zvěstování Panny Marie (1774 - 1775) s ostatky mučedníka svatého Konstantina. Další zajímavou památkou obce je románská kostnice a socha svatého Vojtěcha. Za zmínku stojí Boží muka u Záhoří, či barokní kapličky v okolí Maršovic.

V obci se drží klasická staročeská pouť, která se koná vždy první neděli po Velikonocích, a Havelské posvícení. V zimních měsících pořádají místní spolky tradiční plesy a zábavy. Oblíbené jsou maškarní Šibřinky, či masopustní průvod obcí. Vedle dobrovolných hasičů funguje v Maršovicích tělovýchovná jednota, i myslivecký spolek. Velkou tradici zde mají i ochotníci.


Historie

První zmínka o Maršovicích pochází z roku 1205. V darovací listině, v níž král Přemysl Otakar I. dává vesnici Týnčany jakémusi panu Slavkov jako odměnu za věrné služby, je kromě dalších zmiňován i Jiřík z Maršovic. V listinách z let 1220 - 1222 se připomíná i Jiříkův syn Jindřich z Maršovic. Tvrz maršovických vladyků stávala zřejmě třista metrů severně od současného kostela, dnes Na valech vedle tzv. Dvora. Roku 1370 jsou pak připomínáni další vladykové z Maršovic - Jindřich, Přibyslav, Hroch, Purkhard a Bohuslav, řečený Vicher. Počátek 15. století nám přináší další jména rytířů z Maršovic - 1408 Hroch z Maršovic, 1412 Hanuš z Maršovic a konečně v roce 1448 Hanuš z Fricštejna a z Maršovic Pak se zprávy o Maršovicích přibližně na sto let ztrácejí. Rod původních držitelů mezitím vymírá, Maršovice přecházejí do držení jiných šlechtických rodů. Počátkem šestnáctého století, v roce 1510, je vlastní Jan Krysostav z Hostouně. V roce 1528 přecházejí Maršovice z držení bratří Viléma a Jana z Vojslavic do vlastnictví Jana Kosohorského z Říčan. Ten je v roce 1555 již se zderadským zbožím prodává rytíři Václavu Bendovi z Nečtin. O necelých deset let později, v roce 1564 však Maršovice vlastní Vilém Kosoř Malovec z Malovic na Nemyšli. Z jeho popudu povyšuje císař Maxmilián Maršovice na městečko. Stává se tak k 21. srpnu LP 1568. Brzy potom získává Maršovice rytíř Bohuchval Dvořecký z Olbramovic. Po jeho smrti, v roce 1584, prodávají poručníci jeho nezletilé dědičky dcery Ludmily zboží Kryštofu Karlu Roupovskému z Roupova na Maršovicích. Roku 1589 se Maršovice stávají součástí panství Tloskov, kupuje je totiž Bernard starší Hodějovský z Hodějova na Tloskově. Hodějovským patří Maršovice až do bělohorských konfiskací. V roce 1622 kupuje celé panství Pavel Michna z Vacínova. Po jeho smrti roku 1667 přechází majetek na jeho bratrance Zikmunda Norberta, který však umírá také velmi záhy. Jeho vdova Marie proto v roce 1668 prodává panství včetně Maršovic Václavu Karlu Čábelickému ze Soutic. Po jeho smrti vládne Maršovicům, až do plnoletosti syna Jana roku 1700, vdova Magdalena Marie Čábelická. O sedm let později kupuje celý majetek hrabě Jeroným Koloredo z Valsce. V roce 1762 pak Maršovice přecházejí do majetku Jáchyma Pachty z Rájova. Jeho syn Arnošt Karel se dožil věku 105 let a byl pětkráte ženat. Jeho poslední manželka Antonie Údrcká z Údrže panství zadlužila a tak je v roce 1797 Tloskov i z Maršovicemi prodán v dražbě Jakubu, svobodnému pánu Vimrovi. Ten přikupuje panství Líšno a v roce 1805 všechen majetek prodává hrabatům z Pourtáles. Od roku 1872 pak veškerá panství kupuje továrník Čeněk Daněk. Ve vlastnictví rodiny Daňkových jsou Maršovice, respektive dvůr, až do vyvlastnění po druhé světové válce.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Maršovice (městys) Benešov
obec, osada Maršovice (obec) Jablonec nad Nisou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)