Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » zajímavost » Kounický pivovar - Kounice (pivovar)

Kounický pivovar - Kounice (pivovar) [40356]



Kounický pivovar se nachází ve středočeské obci „Kounice“ nedaleko od Českého Brodu. První písemné zmínky o pivovaru jsou z přelomu 16. století, kdy pivovar spolu s celým Kounickým panstvím směnil Prokop Dvořecký z Olbramovic s Janem Rudolfem Trčkou. Pivovar pravděpodobně vznikl již dříve za Joachyma Wachtla z Pantenova, za jehož držení Kounice i celé panství velice rozkvetlo. V dalším období byl pivovar často pronajímán různým nájemcům. V 18. století  dosahoval výstav  Kounického pivovaru ročně až 1300 hektolitrů piva. Místní název pole „Na chmelnici“ dokumentuje i pěstování chmele pro pivovar.

V roce 1884 kupuje pivovar se sladovnou rodina Klusáčků, která do té doby byla po dvě generace nájemcem pivovaru v Českém Brodě. V tomto období dosahoval roční výstav piva v Kounicích 3500-5000 hektolitrů.

Výstavba nových moderních pivovarů v Českém Brodě, Nymburce, jakož i rozvíjející se pivovar v Kostelci nad Černými lesy byly velkou konkurencí a tak v roce 1900 ukončil František Klusáček výrobu piva v Kounicích a přestavěl celý objekt na sladovnu. Až do roku 1948, kdy byla sladovna znárodněna, vyráběla slad zejména pro pivovary v Praze.Po znárodnění náležela  k Obchodním sladovnám.

V roce 1992 přechází sladovna v rámci restitucí zpět do vlastnictví rodiny Klusáčků.

Na začátku roku 2011 se rozhodl ing Karel Klusáček společně s Janem Žižkou pro vybudování minipivovaru a založili firmu Kounický pivovar s.r.o.

Po 1,5 roce stavebních příprav a posléze stavby, byla v srpnu 2012 uvařena první várka Kounického ležáku a tím obnovena po 112 letech tradice vaření piva v Kounicích.

Pivovar je situován v budovách středověkého pivovaru a k nim přilehlých konírnách, které do nedávných dob sloužili sladovně, jako skladové prostory.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)