Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » rozhledna » Hraniční vrch - Město Albrechtice (rozhledna)

Hraniční vrch - Město Albrechtice (rozhledna) [40343]



Město Albrechtice se stalo v prosinci roku 2006 majitelem ocelových příhradových věží postavených v roce 1980 za účelem bezdrátového přenosu telefonního signálu mezi Krnovem, Městem Albrechticemi a Osoblahou.  Rozhledna Hraniční vrchVěže se od roku 1999 nevyužívaly a bylo rozhodnuto o jejich demolici. Po několika jednáních přistoupila Telefonica O2 na nabídku našeho města a odprodala věže za symbolickou cenu 1190,-Kč. Vzhledem k jejich umístění na hřebeni vyvýšeniny zvané Hraniční vrch 536m. n.m., v blízkosti centra města, bylo rozhodnuto upravit je novými prvky ocelových konstrukcí na unikátní objekt rozhledny.

S vynaložením minimálních nákladů tak vznikla rozhledna originální koncepce se dvěma vyhlídkovými plošinami na dvou věžích propojených lávkou ve výšce 25 metrů. Možnost takové úpravy byla ověřena statickým posouzením technického stavu a zatížitelnosti ocelových věží, které zpracoval v dubnu 2007 odborný statik Stanislav Danko. Projekt pro stavební řízení byl zpracován v únoru 2009 projektantem Rudolfem Honem. Nejvýhodnější finanční možnosti nabízel Operační program příhraniční spolupráce ČR–PL 2007-2013, kde výše dotace  činila 90 %. Podmínkou tohoto programu bylo vytvoření podobného projetu i na polské straně, tudíž hledání solidního partnera. Díky dlouholetým dobrým vztahům a přátelství se nakonec našli dokonce dva patneři – město Biała a Klášter Františkánů v Głogówku. Unikátní projekt s názvem „Slezsko bez hranic – rozhledny a vyhlídková místa“, jehož cílem je rozšíření nabídky cestovního ruchu v česko-polské příhraniční oblasti.

K rozhledně se dostanete velmi snadno z Města Albrechtice, odkud se vydáte pěšky po modré turistické značce. Pokud by se vám nechtělo pěšky, tak můžete popojet autem směrem na Piskořov. Přibližně 1,5 kilometru od Města Albrechtic pak uvidíte po pravé straně silnice záchytné parkoviště, které je dobře viditelné i označené. Dál k rozhledně už budete muset po svých, ale není to daleko a také kopec není zase až tak moc prudký. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)