Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Javorník (obec) [4027]



Obec leží na úpatí vrchu Horky (524 m. n. m.). Západně vévodí zdejšímu okolí zdaleka viditelná Javornická hůra (583 m. n. m.). Až do počátku 19. století byl vrch holý, nezalesněný. Otevíral se tak pohled do krajiny vzdálené několik desítek kilometrů.

První písemná zmínka o Javorníku pochází z roku 1290. Tehdy byla obec zapsána jako majetek pražských arcibiskupů. Světské ruce ves uchopily roku 1436, kdy Javorník získal Mikuláš Trčka z Lípy od císaře Zikmunda. Jeho potomci zde setrvávali až do roku 1547. Vlašimské a Štěpánovské panství pocítilo hlavně období, kdy se državy ujal Zdeněk Trčka. Vyznával hýřivý život, peníze vynakládal na radovánky a lid utlačoval. Ještě mnoho jmen se v průběhu staletí pyšnilo správou této obce. Připomeňme další majitele: Petr z Újezda, Václav, rytíř Čejka z Olbramovic, Jan z Vartenberka, Oktavián Vchynský z Vchynic. S příchodem Fridricha z Talmberka spadal Javorník pod panství Vlašimské. To od roku 1665 spravovala kněžna Beatrix z Porcie, od roku 1744 patřil tento okrsek Auerspergům. V současnosti jsou obce samosprávnými jednotkami.

V předchozích letech byl Javorník spravován ze Zdislavic, roku 1990 dosáhl samostatnosti. Dopravu přes Chlum, Zdislavice a Římovice do Vlašimi zajišťuje autobusová linka ČSAD. Do Javorníka se dostanete rovněž skrz severní úpatí Javornické hůry lesní cestou od penzionu Peklo; z Mnichovic, obejdete-li Hůru při jejím západním svahu nebo cestou přes vrch Horka. Můžete využít silničky z Trhového Štěpánova nad nádražím, která je zeleně značenou turistickou cestou až do Javorníka a pokračuje Černým lesem k silnici Keblov -­ Mnichovice. Nejbližší železniční stanice je v Trhovém Štěpánově. V obci najdeme vkusně upravený pomník padlým v obou světových válkách a západně, směrem k penzionu Peklo, kapli sv. Ludmily z roku 1893, renovovanou ke stoletému výročí jejího založení. Mezi další sakrální objekty počítáme 4 kříže, z nichž jeden je dřevěný, nedatovaný. Návštěvníky osloví především lokalita „V Markovech“, kde se nachází malá víceúčelová vodní nádrž se skluzavkou. K dokonalému strávení rekreace přispěje i možnost využití obecního tenisového kurtu a nového fotbalového, nohejbalového a dětského hřiště. V obci je jediný obchod s potravinami,


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Javorník (město) Jeseník
obec, osada Javorník (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Javorník (obec) Benešov
obec, osada Javorník (obec) Hodonín
obec, osada Javorník (obec) Svitavy
obec, osada Javorník (osada) Trutnov
obec, osada Javorník (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)