Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chlístov (obec) [4019]



Obec Chlístov leží v okrese Benešov vzdálena od něj 3 km.

Obec Chlístov (původně Chlistov) je od r.1990 samostatnou obcí, kterou tvoří tři části: Chlístov, Racek a Žabovřesky. Čítá celkem cca 300 stálých obyvatel, v létě se rozrůstá o obyvatele rekreačních chat a domů.

Vlastní Chlístov je centrem obce, jeho poloha u silnice z Benešova do Týnce nad Sázavou zabezpečuje dobré autobusové spojení s okresním městem. V budově bývalé školy, postavené v r. 1899 a v obecní kronice z dvacátých let minulého století označené za „významnou budovu,“ je umístěn obecní úřad i knihovna. Bývalá škola je dále využívána k různým společenským či sportovním účelům (turnaje ve stolním tenisu uvnitř, nohejbal apod. na hřišti). Hospoda U Drábů ( z 19.století, vícekráte přestavovaná) je již několik let bohužel mimo provoz. V posledních letech tato část obec zaznamenala výstavbu nových rodinných domů.

Malá osada Žabovřesky má zajímavější minulost než přítomnost. Před první světovou válkou ji z větší části vykoupil arcivévoda Ferdinand d Este a vnější úpravou některých budov na návsi ji dal ráz alpské vesnice. V obecní kronice je podle vyprávění pamětníků psáno: „V největším lesku byly Žabovřesky před návštěvou německého císaře Viléma v roce 1914. Tehdy byly cesty pískem vysypány, na návsi trávníky, po mezích u cest a všude kam oko pohlédlo skupiny ozdobných keřů a stromů. Císař prohlásil Žabovřesky za nejkrásnější vesnici v Evropě.“ V současné době probíhá v této části obce výstavba většího počtu nových rodinných domů.

Racek leží při Konopišťském potoce a původně zde byl pouze mlýn a jednoduchá pila s názvem U Racků (ačkoliv patřil původně – stejně jako dva další mlýny na potoce – rodině Párisů). Po první světové válce byl mlýn prodán Družstvu legionářů. Mlýn záhy vyhořel, noví majitelé však postavili novou větší budovu, ve které zachovali válcový mlýn, přistavěli strojní truhlárnu a katr, poháněné vodní turbínou a parním strojem. Dále zde zřídili pekárnu chleba (ten se dovážel mj. do Benešova) a založili cihelnu. Pro své členy postavili postupně několik obytných domů. V době 1. republiky romantické údolí potoka zaujalo trampy a za mlýnem po proudu potoka vznikla srubová osada nazvaná „Měsíční údolí“. Dnes se tak nazývá celé údolí potoka až k Poříčí nad Sázavou, kde právě v Sázavě potok končí. Měsíční údolí je dnes vyhlášeným cílem turistů. Racek sám se postupně rozrostl na cca 120 stálých obyvatel. Bývalý mlýn, ze kterého další majitel – podnik Narex, vybudoval malou továrnu, je dnes ve vlastnictví soukromé prosperující firmy Metalik s.r.o. Majitel část volných pozemků poskytl obci k vybudování pěkného nohejbalového a pétanquového hřiště, obojí s nočním osvětlením. Malý obchod „Konzum“ poskytuje možnost nákupu.

Obec žije čilým životem. Realizuje řadu společenských i sportovních akcí, např. tradiční masopustní průvod, Den dětí, dětské rybářské závody, turnaje v pingpongu, nohejbalu a pétanque, rybářské závody pro dospělé apod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chlistov (obec) Klatovy
obec, osada Chlístov (obec) Benešov
obec, osada Chlístov (obec) Třebíč
obec, osada Chlístov (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)