Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hvězdonice (obec) [4016]



První záznamy o naší obci jsou čerpány ze zemských knih. Naše obec, tehdy malá osada, patřila pod obec Vranov. Ze zemských desek jsou přepsána data a údaje z dávné historie naší obce.

Písemné údaje sahají do XV. století. V roce 1405 se název naší obce objevuje v záznamech jako Jezonice, později Jezdenice, Jezdonice a počátkem XVI. století se objevuje nynější název obce Hvězdonice.

Historie říká, že jméno Jezdonice nejspíše pochází buď z nářečí, ale spíše od povinnosti svážeti dřevo k řece Sázavě, čímž byli povinni robotníci, robotující rolníci a lid z okolí v dávných dobách roboty. Na břehu řeky bylo vaziště vorů a odtud se plavily vory do Prahy. V této době již na řece Sázavě stával mlýn, ke kterému se sváželo obilí ke mletí.

V roce 1405 patřila naše osada pod panství Čajchanov. Ten se nacházel pod dnešním zámkem Komorní Hrádek a to nad potokem a roklí na stezce do Chocerad.

V roce 1422 patřil Čajchánov i Jezdonice pánu Vilému Kostkovi z Postupic. Později tato oblast přechází pod Panství Konopiště. Hrádek Čajchánov tehdy dobyl loupeživý rytíř Mikeš Zůl z Ostředka. Odtud podnikal loupeživé výpravy do širokého okolí.

Na rozkaz krále Václava IV. byl hrádek Čajchánov dobyt pražským arcibiskupem Zajícem z Házemburka, Zůl zatčen i se svými pomocníky. Byl popraven na Staroměstském náměstí v Praze a na smrt jej připravoval tehdejší kazatel Jan Hus.

Nynější historie naší obce Hvězdonice možno odvíjet od roku 1904. V té době se začíná jezdit po nově vybudované železniční trati. Na stavbě trati našlo práci mnoho našich dělníků. V tomto roce začínají pánové Marek a Slezák zakládat zdejší fabriku, ve které se vyrábí tažený drát a hřebíky. Od té doby se naše obec rozrůstala. Pomocí továrníků bylo postaveno 8 dvojdomků pro dělníky továrny. Později se domky staly jejich majetkem. Místní továrníci se zasloužili o výstavbu dlážděné silnice přes obec, vybudovanou v roce 1930.

3. 12. 1925 se zakládá Sbor dobrovolných hasičů. V roce 1929 se zakládá Okrašlovací spolek. V listopadu 1935 vzniká Vlastenecko-dobročinná obec baráčníků. Ti mají svoji rychtu v hotelu Praha. V roce 1926 zakládá dirigent pan Šaloun hasičskou hudbu. Při hasičích působí i družstvo žen jako Červený kříž. Vzniká svaz Zahrádkářů a Včelařů. V obci jsou dvě hospody - hotel PRAHA a hostinec u Řezbů. V obci jsou dva řezníci, pekařství, dva obchody, švec, klempířství a holičství.

Obec Hvězdonice se až do obsazení Československa Německem rozrůstala až do dosažení č. p. 99. Hlavním přírůstkem bylo, že obec se stávala obcí rekreační. Železnice přiblížila Prahu a to umožnilo Pražákům stavět letní sídla. To vše mělo příznivý vliv na rozvoj obce.

V roce 1939 po obsazení Německem se život v obci zpomaluje. Hotel Praha zabírá Hitler Jungen. Vily Pražáků se zabírají pro německé rodiny. Činnost spolků se zastavuje nebo je velmi zpomalená.

Po vypuknutí pražského povstání se ve Hvězdonicích zakládá vojenská jednotka, jejím velitelem byl kapitán Karel Dostál.

Po roce 1945 se obnovuje činnost organizací v naší obci. jako první se dává do chodu divadelní kroužek s hasičským sborem a obcí baráčníků. Vzniká Svaz brannosti. Zahajuje činnost Červený kříž, Zahrádkáři, Včelaři, Svaz československo-sovětského přátelství, Národně socialistická strana, Komunistická strana, Sociálně-demokratická strana a další menší strany.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hvězdonice (obec) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)