Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hulice (obec) [4015]



Obec Hulice se nachází na jižní hranici benešovského okresu. První písemné zmínky pocházejí z r. 1295. Podle dochovaných záznamů z r.1399 náležela obec k panství Štěpánovskému, a tím k biskupství Pražskému. Po skončení husitských válek připsal císař Zikmund Hulice Mikuláši Trčkovi z Lípy. V 17. stol. příslušely Hulice k panství v Křivsoudově, v 18 stol. byly připojeny k Souticům. V tomto století založila Barbora Eliška z Věžníku rozena Švihovská z Rýzmburku obec Rýzmburk.

Obec se rozkládá poblíž hráze vodárenské nádrže Švihov a v jejím katastru se nachází největší úpravna vody v ČR, jeden ze tří zdrojů pitné vody pro Prahu, vodárna Želivka. Přehradní hráz je sypaná 58 m vysoká. Při maximální provozní hladině se za ní rozlévá 38 km dlouhé jezero o objemu 266 mil. m3 a největší hloubce 52 m. Pro zaměstnance tohoto obřího vodárenského komplexu bylo v obci postaveno celkem 28 bytových jednotek Okal.

V Hulicích žije 260 stálých obyvatel. Obec je vybavena prodejnou potravin, novou budovou pohostinství a mateřskou školou. Návsi dominuje nově opravená budova bývalé školy, která pochází z r. 1901 a v její blízkosti je umístěn pomník obětem 1. světové války. V nedávné době byla obec plynofikována, rekonstrukce a modernizace elektrické a telefonní sítě zbavila vesnici drátů nadzemního vedení. V současností je před dokončením rozvod kabelové televize.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hulice (obec) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)