Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Červený Újezd (obec) [4005]



Červený Újezd leží v nadmořské výšce 593 m na dlouhém horském hřbetu uzavírajícím na východě sedleckou kotlinu. Celá obec má rozlohu 1259 ha a dle statistiky Ministerstva vnitra ČR zde k 1. 1. 2014 trvale žilo 313 obyvatel. Správní území obce je rozděleno na následující místní části - Červený Újezd, Horní Borek, Milhostice, Nové Dvory, Styrov a Třetužel.

První historické zprávy o Újezdě máme ze 2. pol. 14. stol., kdy se tu roku 1365 připomíná farní kostel sv. Matouše. Z toho poznáváme, že osada byla založena mnohem dříve než kostel od vládyků, kteří tu měli své sídlo a psali se z Újezda. Věž kostela byla přistavena až v letech 1833 – 38 a v roce 1848 byl milodary pořízen nový zvon vážící 157 kilogramů. Do roku 1879 náležel Červený Újezd k obci Smilkov, pak byl prohlášen za samostatnou obec.
V roce 1902 zde Adéla Heintschlová vystavěla jednopatrovou vilu ve švýcarském slohu, na které jsou umístěny dva reliéfy od sochaře Františka Bílka. Jeden z nich představuje, jak čas rychle ubíhá – nad ležícím mužem tryskem se ženou lesní ženky - a druhý naznačuje, že čas způsobuje vrásky – divoženky ryjí vrásky na čelo ležícího muže.
 




strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Červený Újezd (obec) Benešov
obec, osada Červený Újezd (obec) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)