Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » muzeum, galerie » Muzeum motorových kol - Horní Radouň (muzeum)

Muzeum motorových kol - Horní Radouň (muzeum) [40048]




Od dubna roku 2010 je v budově bývalé obecní školy v Horní Radouni otevřeno muzeum zaměřené na historii motocyklů a jízdních kol. Základ sbírky tvoří 75 motocyklů a 45 jízdních kol. Unikátem je sbírka 33 motorových kol shromážděných v jedné místnosti a zapsaných v české knize rekordů anebo motocykl značky Ariel z roku 1931, dochovaný v úžasném původním stavu. Většina motocyklů pochází z meziválečné produkce, doby kdy v Československu vznikala spousta firem zabývající se výrobou „motorových kol“, i proto je možné v prostorách muzea nalézt celkem 15 značek motocyklů od českých výrobců, kde mezi ty méně známé, ale stejně vzácné, patří stroje od firem Achilles, Agon či Premier. Nezapomněli jsme ani na něžné pohlaví, v muzeu se nachází jedinečná kolekce 12 motocyklů různých značek, které jsou určeny výhradně pro dámy. Vystavena je i sbírka bicyklových zvonků s reklamní ražbou od prodejců a výrobců z Jindřichova Hradce a okolí. Dalším doplňkem je malá sbírka žehliček a psacích strojů, dále 195 převodníků z bicyklů, více než 1200 výrobních štítků z různých kol a motocyklů, i více než dvě stovky zapalovacích svíček, velké množství přileb, dvě desítky heverů a mnoho dalšího. To vše na ploše cca 1000m2. Každé muzeum má své zvláštnosti, u nás jistě překvapí autobus v prvním patře a torzo nákladního automobilu na půdě. Děti zase jistě zaujmou Ježíškovy vysloužilé sáně s motocyklovým spřežením, šlapací autíčka, tříkolky nebo chlapecký motocykl dovezený z Francie. V prostorách muzea probíhají také tematické výstavy fotografií z historie i současnosti, které doplňují unikátní atmosféru celého muzea.

Historie objektu

Budova, v níž se muzeum nachází, vznikla v roce 1897 – jde o budovu bývalé obecní školy, v níž se nepřetržitě učilo až do sedmdesátých let dvacátého století, kdy byla pro nedostatek dětí uzavřena, a děti začaly dojíždět do blízké Nové Včelnice. Škola fungovala dokonce i za obou světových válek. Po té první byl do čelní stěny budovy vsazen pomník padlým. Za té druhé fungovala jako dvoujazyčná, česko-německá škola, i když v obci byly všichni obyvatelé české národnosti (na rozdíl například od Dolní Radouně, kde byla drtivá většina obyvatelstva německá). Po ukončení výuky byl v přízemí zřízen obecní byt, který je zde dodnes, v jedné z místností přespávali řidiči nočních linek ČSAD, a bývalé třídy v prvním patře sloužily jako ubytovny pro sezónní dělníky pracující v místním JZD či jako promítací sál místního improvizovaného kina.

Rekonstrukce objektu začala v první polovině roku 2009. V dubnu 2010 bylo v přízemí a v prvním patře otevřeno Muzeum motorových kol. Na jaře roku 2011 byla výstava rozšířena i do půdních prostor.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)