Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zdechovice (obec) [39982]



Obec Zdechovice se nachází jihovýchodně od Nového Bydžova. První písemná zmínka o obci Zdechovice pochází z roku 1311 (chybně se uvádí rok 1334), ale název Zdechovice je znám až od roku 1720 V letech 1353 - 1363 držel obec Jakub ze Zechovice. Po zemanech ze Zdechovic v 16.století pánové z Vartenberka, od nichž je v roce 1516 odkoupil Vilém z Pernštejna.

V roce 1547 jeho syn Jan z Pernštejna prodává celé novobydžovské panství spolu se Zdechovicemi císaři Ferdinandu I., kterýje ještě téhož roku prodává Vilému z Valdštejna. Pak se majitelé střídali. V roce 1783 proběhla Raabova reforma, za které bylčastečně uspokojen hlad osadníků po půdě rozporcelováním statku Prasek.

Ve Zdechovicích před 1. světovou válkou žil a tvořil akademický malíř Bohumil Kubišta. Název obce pochází od jména Zech (obec lidí zechových), tvar obce se objevuje poprvé až roku 1720. Zdechovice tvoří typický malý venkovský celek smíšené obytné a zemědělské zástavby. V posledních letech se v obci vybudoval místní vodovod a plynovod a byla posílena elektrifikace.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zdechovice (obec) Pardubice
obec, osada Zdechovice (obec) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)