Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » Boží muka, kříž, kaplička » Zvonička - Dlouhopolsko (zvonice)

Zvonička - Dlouhopolsko (zvonice) [39828]



Podle ústního podání první zvon dostala obec darem z jednoho kláštera. V 1.světové válce jej rakouské úřady zabavily pro vojenské účely.

Z války vyšla naše zvonička ve zbědovaném stavu. V prosinci 1918 koupil starosta Jan Kvasnička zvon nový, ocelový, za 205 Kč. Provaz na zvonění si však obec musela vypůjčit. V roce 1920 zastupitelstvo rozhodlo o zakoupeni nového provazu, aby se vypůjčený mohl vrátit. Sloup zvoničky byl zapuštěný hlouběji do země a důkladně ukotven čtyřmi vzpěrami.

V roce 1935 zastupitelstvo přikročilo k radikální změně. U firmy Manoušek v Brně objednalo nový zvon s nápisem Masaryk osvoboditel v ceně 1 078,50 Kč. Podstavec z rozdvojeného stromu upravil tesař František Hořák a stříšku pokryl klempíř Rudolf Albrecht. Kovářské
práce vykonal Václav Albrecht. Ačkoliv byl podstavec zadlabán do starého sloupu, položeného 2 metry v zemi a vzepřen 2 zadlabanými vzpěrami rovněž ukrytými v zemi, přece jen se při zvonění klátil. Proto byla zvonička ještě v roce 1939 zajištěna dvěma táhly ukotvenými velkými kameny.

Původní ocelový zvonek byl tehdy přenesen na Malou stranu, aby zde ohlašoval případný letecký útok. 21.7.1940 byl z příkazu německých úřadů zvon s nápisem Masaryk osvoboditel sundán a poté odvezen pryč z obce. Nahradil ho zvonek z Malé strany, který se zachoval do dnešních časů.

Poslední velká oprava zvoničky byla provedena v roce 1971. Roku 1993 Obecní úřad zajistil nátěry zvonu a konstrukce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)