Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Býchory (zámek) [39823]


    další pojmenování: Zámek Horskýsfeld

Tento zámek si nechal postavit roku 1865 František Horský na místě staré myslivny vedle Veithova zámku v Býchorách.Stavba byla provedena podle návrhu architekta Halle ve stylu tudorovské gotiky.Stavbu provedl zaměstnanec Horského Vincenc Starý spolu s tesařským mistrem Kovaříkem. Původní plány se asi nedochovaly.

Popis zámku - dříve
Zastavěná plocha byla 1 682,39 m2. Zámek je vzhledově podobný zámku Hluboká v jižních Čechách a zámečku Miramare v Terstu, který dal postavit jako letní sídlo pro císařovnu Alžbětu roku 1856 arcivévoda Maxmilián,místodržitel tamtéž. Zmíněný objekt Veithova zámku byl proměněn na kancelář panství, byty úředníků a služebnictva.Půdorys zámku je obdélníkovitý. Na jižní straně je k zámku přistavěna 25 m vysoká věž. Na druhé straně je veranda s podjezdem. Zámek má dvě poschodí. Míval 20 místností. 

V přízemí bývala kuchyň, jídelna, pokoje pro hosty a služebné. Kuchyň a jídelna byly podsklepeny. V jedné místnosti byla zřízena lednice.První poschodí mělo osm místností, které byly užívány majiteli zámku, dále knihovnu, ve které bylo umístěno na 5 tisíc knih. Stropy některých místností jsou štukové a stěny byly do výše 1 m obloženy dřevem. Dveře jsou vykládané, některé mají broušená skla zasazená do olova. Podlahy místností jsou parketové. Na jižní straně ve výši prvního poschodí je nyní umístěna poškozená socha dívky držící džbán.
Do druhého poschodí je přístup z haly po kamenných schodech přímo z nádvoří. Ve druhém poschodí byly místnosti pro hosty, služebné a sklady. Okna byla dvojitá a otevírala se do par- ku. Z prvého poschodí byl vchod do věže.Sem také přišly železné schody, údajně pocházející z Národního divadla po jeho požáru. Další poschodí věže mají schody dřevěné.

Příjezd do zámku byl branou přes park pod podloubí verandy v prvním poschodí a nebo se zajíždělo pod podloubí věže. Při zámku se rozkládala krásná zahrada s parkem. Za ní byl potůček čisté vody (Hubenečská strouha), který protékal několika rybníčky, v nichž byli uměle chováni pstruzi. Tato voda hnala osamělou pilu v lese.

Na jaře roku 1904 koupil zámek a část panství v Býchorách od knížete Arnošta Filipa z Hohenlohe-Schullingfurstu již světoznámý český houslista Jan Kubelík. Dal za ně 280 tisíc zlatých. Po příjezdu Kubelíkových do Býchor je uvítala Kmochova hudba. Pilo a jedlo se ve všech hostincích na účet nového majitele zámku.S Kubelíkem přijel i profesor církevní hudby a bývalý ředitel hudební školy ve Švýcarsku, který ho doprovázel na zájezdech, nový ovčárecký farář František Maurer a také Kubelíkův sluha Inf.S.M.C. Charles Dawson Suranath. Kubelík mnohokrát tvrdil, že v Býchorách si vybudoval svůj první a nejšťastnější domov.Narodilo se zde i 6 jeho dětí. byly to 19.8.1904 Marie a Anna, 9.2.1906,Johanna, 1.3.1907 Klára, 20.5.1908 Taťána, 29.6.1914 Rafael. Po odchodu z Býchor se narodili ještě 13.6.1916 Kristián (1941) a Jan 17.12.1917 (-1919).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)