Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krásná (obec) [3979]



Obec Krásná je nejzápadnější obec ČR s vlastním obecním úřadem. Nachází se v západní části ašského výběžku v nadmořské výšce 653m. Nejzápadnější bod naší republiky leží v k.ú. Újezd u Krásné se zeměpisnými souřadnicemi 12° 05´33" v.d. a 50° 15´11" s.š. Pro pěší turisty je toto místo dobře přístupné a vyznačené. Krásnou protínají také cyklostezky, které procházejí příjemnou krajinou se zachovalou přírodou. Cyklotrasy propojují Českou republiku s Německem jak na bavorské, tak na saské straně. V zimním období jsou tyto trasy využívány jako běžecké tratě, jenž jsou strojově upravovány. Krásná nabízí atraktivní tvář přírody a v zimě dobré sněhové podmínky, což je ideální pro rozvoj turistiky, cykloturistiky a běhu na lyžích. Nejstarší stavbou v obci je dům č.p. 89. Jedná se o hrázděnou stavbu z roku 1793. Zajímavostí je zámek Větrov, jehož historie sahá do roku 1856. Po válce byl v tomto zámku zřízen dětský domov, který použila za námět své knihy Markéta Zinnerová a roce 1979 byl natočen i celovečerní film Indiáni z Větrova (který se zde ovšem již nenatáčel). V současné době je zámek po rekonstrukci a slouží jako čtyřhvězdičkový hotel se čtyřiceti čtyřmi lůžky. Koncem 19. století zde žilo v 276 domech 2174 obyvatel.

Po válce byly ke Krásné připojeny obce Štítary a Kamenná, což však nenahradilo počet vysídlených obyvatel. V současné době zde žije 450 obyvatel. V historických pramenech připomíná poprvé v první polovině 14.století. Tehdy byla tvořena dvěma částmi s názvy Horní a Dolní Schönbach. První písemná zmínka byla učiněna v listině krále Jana Lucemburského z roku 1331, kterou vydal pánům z Neuberga a osvobodil jimi držená léna od daní, platů a dávek.  

Druhá zmínka z roku 1395 je uvedena v jedné z chebských městských knih, zaznamenávající daňové povinnosti. Třetí zmínku o Krásné nacházíme v listině z roku 1417, kterou si město Cheb stěžuje králi Václavu IV., na svévolné konání norimberského purkrabí, který okupoval ašsko a část západního chebska. Okolo roku 1400 získali Krásnou od pánů z Neuberga, páni ze Zedwitz, kteří zde pak vládli až do konce patrimoniální správy roku 1850. Vlastníky statků však byli až do roku 1945.  

Neubergové patřili k nejvýznamnějším rodům na ašsku a chebsku. Ve 14.století byli vlastníky celého ašska, zde si také postavili svůj rodový hrad Neuberg (Podhradí). Neubergové byli zřejmě představitelé hlavní linie rodu, ke kterému patřili i páni z Hazlova, ze Schönbergu a Reitenbachu. Lze tak usuzovat ze shodné podoby rodového erbu. Tím byl stříbrno-červeně polcený štít a v něm opačnými barvami polcený hrot.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Krásná Lípa (město) Děčín
obec, osada Krásná (obec) Cheb
obec, osada Krásná (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Krásná Hora (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Krásná Ves (obec) Mladá Boleslav
město, městys Krásná Hora nad Vltavou (město) Příbram
obec, osada Krásná (část obce) Jablonec nad Nisou
obec, osada Krásná Lípa (osada) Sokolov
obec, osada Krásná (osada) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)