Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kateřiny - Ketkovice (kostel)

Kostel sv. Kateřiny - Ketkovice (kostel) [39779]

Kulturní památka (KP)

Kostel je jednolodní stavba s polygonálním presbytářem, sakristií a s hranolovou věží přistavěnou k západnímu štítovému průčelí. Vstup podvěžím zaklenutým plackou. Na obdélnou loď navazuje odsazený trojboký, uvnitř zaoblený presbytář, loď i presbytář jsou zaklenuty plackami na pasech. Sakristie přiléhající k jižní zdi presbytáře je obdélného půdorysu krytá čtvrtinou valbové střechy, interiér je zaklenut valeně se styčnými výsečemi.

K sakristii je na západní straně přistavěna drobná předsíň. Hladká průčelí kostela ukončená vyloženou profilovanou korunní římsou nesoucí sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechu, jsou prolomena na severní i jižní straně po 1 segmentově zaklenutém (loď) a 1 oválném (presbytář) okenním otvoru, jižní boční průčelí lodi je navíc prolomeno pravoúhlým vstupem.

Věž odpovídá popisu. Přinejmenším presbytář kostela je nepochybně středověkého půdovodu - na jihovýchodní vnější straně trojbokého závěru presbytáře bylo pod sejmutou omítkou objeven zaslepený hrotitě zaklenutý okenní otvor s kamenným ostěním se šikmou špaletou a s torzem jeptiškové kružby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)