Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv.Jiří - Dětřichov nad Bystřicí (kostel)

Kostel sv.Jiří - Dětřichov nad Bystřicí (kostel) [39723]



Kostel stojí na vyvýšenině ve středu obce, u silnice Šternberk - Bruntál. Předchůdcem nynějšího zděného kostela v Dětřichově nad Bystřicí byl dřevěný z roku 1532. Ten byl v letech 1771 - 1773 (jinde uvedeno 1766 - 1767) nahrazen klasicistní stavbou současného chrámu.

Kostel zasvěcený sv. Jiří stojí uprostřed malého hřbitova, obehnaného kamennou ohradní zdí se zděnou omítanou bránou, opatřenou kovovou mříží. Na vrchol kostelního vršku vede krásná lipová alej se vzrostlými, hustě vysázenými stromy. Kostel sv. JiříJednolodní podélná stavba s odsazeným půlkruhovým kněžištěm a malou sakristií připojenou ze západní strany je orientována severním směrem k bráně hřbitova vysokou hranolovitou věží s hlavním vstupem, který chrání nízké zádveří. Kopulová klenba lodi byla ve 2. polovině 19. století nahrazena plochým stropem.  Za hlavním vstupem procházíme pod hudební kruchtou, přistavěnou v 19. století, která vybíhá do lodi dřevěnou pavlačí se stylovým dřevěným zábradlím. Na kůru stojí varhany, jež na začátku 19. století vystavěl v pozdně barokním stylu A. Steinunger z Andělské Hory. Dnes jsou nefunkční. Dalším pozůstatkem někdejšího zařízení je klasicistní přízední kazatelna s dřevěným schodištěm, jejíž střídmé, ale zřejmě působivé zdobení bohužel již vzalo za své.  Interiér jako celek prokazuje dlouholetý nezájem o stav kostela a jeho využití. Interiér kostela v Dětřichově n. B.Podle slov faráře Grzegorze Volaňského, se zde již dlouho nekonají mše, neboť „není pro koho", chrám byl několikrát vykraden a bezútěšně chátrá. Z vnitřního vybavení skutečně mnoho nezbylo, evidentně pouze to, co se nezdá natolik cenné, případně je pevně ukotveno. Tak zde zůstávají dřevěné lavice bez výrazného zdobení i pevná část oltáře. Naopak oltářní obraz od Jana Amlera ze Šternberka zmizel, stejně jako obrazy křížové cesty či korunový lustr s girlandami, který zmiňuje Samek. Interiér kostela v Dětřichově n. B.V místě nad lustrem je vymalována jednoduchá stropní freska s kalichem a hostií. Dále se zachovaly tři obrazy, zřejmě nepůvodní, a dvě sochy - Panna Maria s královskou korunou a Ježíškem v náručí (v koruně jsou znázorněny znaky lva a orlice) stojící na půlměsíci a sv. František nesoucí Ježíška na otevřené Bibli. V zádveří je uskladněna část nábytku a také zbytky cihel a omítky. 

Kostel sv. Jiří, neudržovaný, vlhký, s minimálně zachovalou výzdobou a vybavením, zanesený nepořádkem, je obrazem dlouhodobého nezájmu (či absence) věřících. Podle slov faráře Volaňského se kostel v nejbližších letech pravděpodobně nedočká změny k lepšímu a může se tak připsat na seznam chátrajících památek Rýmařovska. Ke smutnému osudu kostela výraznou měrou přispěla vichřice Emma, která se nad územím obce přehnala 1. března 2008. Strhla kupoli věže a svrhla ji do prostoru hřbitova.

Tato událost oak byla impulsem ke zvýšení snahy o záchranu kostela. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)