Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » muzeum, galerie » Pradědova galerie U Halouzků - Jiříkov (galerie)

Pradědova galerie U Halouzků - Jiříkov (galerie) [39707]




Pradědova galerie leží v obci Jiříkov v Jeseníkách. Plocha celého areálu se rozkládá na ploše 8 hektarů v areálu dančí farmy.

Mezi hlavní dominanty galerie patří bezesporu největší socha “vládce Jeseníků“ Děda Praděda v ČR, která je 10,4 metrů vysoká a váží 15 tun.Dalším významnou částí galerie je betlem, který obsahuje přes 250 figur, a který se neustále rozrůstá.Betlem byl rovněž vystaven u příležitosti světového kongresu betlemářů v Hradci Králové, kde byl oceněn titulem Největší betlem na světě. V roce 2008 zde navíc bylo otevřeno Muzeum betlémů od Moravských řezbářů.

Za třetí unikát v galerii řezbář Halouzka považuje obří dřevěný obraz Děda Praděda a jeho říše, který původně stál v kamenné rozhledně na vrcholku Pradědu. Ta byla i s obrazem zničena. Obraz je vyřezán ze čtyřiadvaceti lipových kmenů, měří 2,2 m x 5×5 m a naleznete ho v jedné ze zastřešených částí expozice.

Všechny tři zmíněné dominanty jsou zapsány do české Guinessovy knihy rekordů. Po domluvě je možná prohlídka s výkladem k jednotlivým sochám včetně předvedení řezbářské práce. V každém sektoru galerie je mluvící socha, která umí podat výklad ke každé sekci zvlášť v jazycích čeština, angličtina, němčina, polština, francouzština, ruština a japonština.

Další zajímavostí je práce pana Halouzky na Sochách slonů a koní, na jejichž vyřezávání se podařilo zajistit obří lípy z areálu Velké pardubické.Jen pár kroků od galerie, se nachází Jiříkovský kostel, o který se galerii stará, a jsou zde vystavený další desítky soch, andělé a unikátní vyřezávaný, 2 metry velký, šestiramenný lustr. Hned vedle galerie je prostorné parkoviště zdarma.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)