Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » stadion, sport.areál » Hřiště TJ Sokol - Dolany (stadion)

Hřiště TJ Sokol - Dolany (stadion) [39664]



Zmínku o kopané v Dolanech zaznamenáváme poprvé v roce 1951. Do roku 1954 hráli fotbalisté na starém škvárovém hřišti, to však bylo zrušeno. Našlo se ale pár nadšenců - vzpomeňme zemřelé Karla Musila, Josefa Markavarta, Antonína Hynka, Bedřicha Grygara, Stanislava Hanzlíka a Jana Rudolfka, kteří za účinné pomoci tehdejšího národního výboru začali budovat travnaté fotbalové hřiště pod "Sádkem". Položili tak základy nynějšího krásného areálu se dvěma travnatými hřišti, kabinami, restaurací a přírodní tribunou. Ve fotbale pak působili dlouhá léta trenéři Jaroslav Mikš st. A Vojtěch Foukal. Nesmazatelně se také zapsal Josef Neruda. Jako významní bývalí funkcionáři a pamětníci dosud naší kopané fandí pánové Jan Látal, MUDr. Břetislav Kameníček, Milan Muška. Ve výboru i jako aktivní hráči pak působilo několik desítek dolanských občanů i obyvatel sousedních obcí, zejména z Tovéře. Nepočítaně mladších mužů a mladíků pak hrálo v žákovských i dorosteneckých kategoriích a trávník si rekreačně vyzkoušelo i několik dolanských žen.

Po několika letech působení ve IV. Třídě se dolanským podařilo po sezóně 1964-65 postoupit do III. Třídy okresní soutěže a v osmdesátých letech po okresním přeboru zaznamenáváme působení v I.B třídě kraje. To působili v mužstvu velmi dobří fotbalisté - např. bratři Mikšové, Izákové, Papicové, Josef Podlas, Jindřich Muška a Stanislav Sprušanský. Nelze zde všechny vyjmenovat. Tento výborný hráčský kádr se však nepodařilo dlouho udržet a přišla horší léta, kdy se dolanský fotbal opět zařadil do nižších okresních soutěží. Nový postupný růst dolanské kopané se datuje až po roce 1990. Po společenských změnách se fotbalisté vyčlenili jako samostatný sportovní subjekt ze Sokola Dolany, kde předtím působili jako oddíl kopané. Oficiální vznik samostatného FC Dolany je datován 16.3.1992. Do čela byl jako předseda zvolen pan Bohumír Tichý, obětavý a cílevědomý muž, který hájil také dolanskou branku. Pod jeho vedením se FC znovu dostal do I.B třídy župní soutěže. Bohužel však během rozehrané soutěže 1996-1997 pan Tichý tragicky zahynul při dopravní nehodě. Po něm vedli dolanskou kopanou pánové JUDr Karel Čapka a současný předseda Karel Čuda.

FC Dolany má pravidelně dvanáctičlenný výbor a při neustálých obměnách asi 150 členů, z nichž větší část tvoří hráči. Mezi těmito členy je i 15 žen. Za pomoci Obecního úřadu Dolany, několika desítek sponzorů a zejména pak díky hlavním sponzorům, Elektrobau Olomouc majitele Jana Borůvky a ITEMA s.r.o. Olomouc majitele Jana Látala ml., kteří oba aktivně hráli v klubu kopanou, se podařilo vybudovat velmi hezký areál, který slouží nejen fotbalu, ale i žákům dolanské školy a občanům. V sezóně 1997-98 postoupili dolanští muži do I.A třídy a v létě roku 2000 se Dolany staly účastníkem župního, nyní krajského přeboru. V prvním soutěžním ročníku obsadilo mužstvo FC Dolany 6. místo a v ročníku 2003-04 a 2004-05 skončili muži na historicky nejlepším 4.místě přeboru Olomouckého kraje. Každoročně má klub v soutěžích i tři mládežnická družstva. V letošní sezoně dorostenci hrají II třídu OFS Olomouc. V okresní soutěži máme také družstva starších žáků a mužstvo benjamínků. Za výsledky dolanské kopané musíme poděkovat nejen našim funkcionářům, ale i všem trenérům mužů, kterými postupně byli pánové Lubomír Brázdil, Rostislav Daněk a Jiří Navrátil. Více zde: http://www.fcdolany.cz/news/z-historie-po-soucastnost/


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)