Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » technická zajímavost » Zámeček - Nové Valteřice (technická zajímavost)

Zámeček - Nové Valteřice (technická zajímavost) [39548]



Nové Valteřice leží na území bývalého lichtenštejnského Panství Karlovec (Herrschaft Karlsberg), zrušeného konfiskací majetku Lichtenštejnů na základě Benešových dekretů v roce 1945. O loveckém zámečku čp. 76 je toho známo minimum.

Stavba požívá památkové ochrany pod rejstříkovým číslem 30924/8-146 od 3.5.1958. Byla zakoupena Lichtenštejny na světové výstavě ve Vídni roku 1873 za 1.000.000 tehdejší rakouské měny a sestává ze dvou budov. 

Hlavní pavilon s kamenným přízemím je situován ve svahu a částečně podsklepen. V čelní stěně je arkáda, nesená litinovými tordovanými sloupy. Dřevěné stěny kryje vlnitý plech. Menší budova je dřevěná a byla hodovní místností, později táborovou jídelnou. Obě budovy spojuje krytý přechod. 

Největší škody na zámečku zanechalo období těsně po válce, kdy byl zcela vyrabován. S prvními opravami začali místní lesníci, největší podíl prací provedl pan Anděl. Poté spadal do správy Lihovarů Bruntál, následně zde Moravské Chemické Závody Ostrava - Hrušov zřídily pionýrský tábor s bazénem a moderními chatkami. 

Na louce pod zámečkem stojí bazén, prolézačky, pozůstatky amfiteátru, několik chatek a úplně dole zkolaudovaná stáčírna minerálních vod s vlastním pramenem kvalitní kojenecké vody o maximálním povoleném odběru 2 litry za sekundu a 62 208 000 litrů za rok.

K zámečku patří také hájovna čp. 78. Nyní jsou všechny tři objekty ve vlastnictví CLAW s.r.o., jenž je v roce 2009 nabízel k prodeji za 18 000 000 Kč. Prodej byl zřejmě úspěšný, neboť CLAW na podzim 2011 změnil jednatele a společníka, zatímco zůstal zapsán jako majitel. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)