Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » hrad, zámek, tvrz » Černvír (zaniklý hrad)

Černvír (zaniklý hrad) [3944]



O hradě Černvíru existuje minimum písemných zpráv.

Černvírský hrad stával na skalnatém ostrohu nad řekou Svratkou. V jeho severní části stávala pozdně románská dvouapsidová svatyně, která však zřejmě nebyla přímo součástí hradního areálu. Hrad sám se vypínal v jejím bezprostředním sousedství v jižní, nejvyšší části ostrohu. Nálezy keramiky situují jeho založení do druhé poloviny třináctého století. Za svůj vznik vděčí hrad jistě rodu, který se po něm psal - v roce 1285 se připomíná Milek a roku 1309 Vítek z Černvíru (více na ) .

Při převodu majetku Artlebovi z Klečan v r. 1364 se však už uvádí jen jako hradiště, což v tehdejší mluvě znamená "místo zbořeného hradu" a v roce 1374 je vzpomínán už pouze "kopec tvrze". Časovému umístění zániku hradu do poloviny čtrnáctého století neodporuje ani datování keramiky nalezené v místě jeho bývalého areálu, kde nyní stojí rodinný domek se zahradou. Jediné, co starodávný hrad ještě připomíná, je místní název "Na hradisku".

Samotný hradní ostroh je velice pevný skalní suk budovaný olivinickým diabasem, tedy vyvřelou horninou, která po milióny let spolehlivě odolává erozní činnosti řeky Svratky. Ta tekla kdysi v Nedvědici (více na )přes "Kuchyňku"" a v Doubravníku (více na )přes "Roviny" u božích muk dále do Borače. Od té doby se její koryto značně posunulo, ale kolem černvírského ostrohu se jen bezmocně obtáčí.

Odtud je zřejmě vzat název "Černý vír", zkráceně Černvír ......

Černvír zaujme krytým dřevěným mostem (více na )ze začátku 18. století a starobylým , barokně přestavěným , kostelíkem Nanebevzetí Panny Marie (více na )na skalní ostrožně nad Svratkou, který má původ v románské svatyni z první poloviny 13. století.

Řeka Svratka patří k významným českým a moravským řekám, která svým horním tokem vytváří linii staré zemské hranice mezi Čechami a Moravou. Pramení ve Žďárských vrších na východním úbočí Žákovy hory (více na )v nadmořské výšce 760 m. Odtud teče nejdříve k severu, pak se však stáčí na východ a posléze na jihojihovýchod až jih. Protéká Českomoravskou vrchovinou, Boskovickou brázdou, Bobravskou vrchovinou, Brnem (více na )a Dyjsko-svrateckým úvalem, kde po 174 km vtéká do vodní nádrže Nové Mlýny a ve výšce 170 m se spojuje se s Dyjí.

Plocha povodí Svratky činí 7118,7 km², průměrný průtok u ústí je 27,24 m³/s. Nejvýznamnějšími přítoky jsou levostranná Svitava u Brna a pravostranná Loučka u Tišnova (více na ).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)