Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Zlín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Zdislavy - Oldřichovice (kostel)

Kostel sv. Zdislavy - Oldřichovice (kostel) [39420]



Po nezdařených dřívějších pokusech byl konečně v roce 1997 v Oldřichovicích postaven kostel, který vysvětil olomoucký světící biskup monsignor Josef Hrdlička. Kostel je zasvěcen svaté Zdislavě. Kostel je postaven podle projektu architekta Martina Tomeška. Vnitřní výzdoba je dílem akademického malíře Boroše. Do svatostánku je vložen kámen z hory Olivetské z Jeruzaléma a v obětním stole jsou zabudovány ostatky svaté Zdislavy. Na konstrukci zvonice jsou umístěny původní oldřichovické zvony. Malý zvon je z roku 1718 a vetší z roku 1943. Kostel patří pod farnost Pohořelice a pravidelné bohoslužby zde bývají každou sobotu v podvečer.

Sv. Zdislava z Lemberka (asi 1220 – 1252) byla česká šlechtična, dobrodinka a léčitelka, zakladatelka dominikánského kláštera a špitálu. Její otec byl významný dvořan Přibyslav z Křižanova a matka Sibyla, původem snad Němka, příp. Italka, která přišla do Čech s Kunhutou Štaufskou, nevěstou krále Václava I. Její manžel Havel z Lemberka, za kterého se provdala okolo roku 1238, byl blízký důvěrník krále Václava I. S manželem měla čtyři děti: Havla, Markétu, Zdislava a Jaroslava. Zdislava byla zřejmě rázná a energická žena, vzorně se starala o hrad i rodinu, vynikala také svou velkou láskou k potřebným. Její jméno je spojováno s dominikánskými kláštery v Turnově a v Jablonném v Podještědí (zde zároveň i se špitálem). Podle Dalimilovy kroniky dokonce prý křísila mrtvé, vracela zrak slepým a uzdravovala chromé i jinak nemocné. Pohřbena byla v kostele sv. Vavřince v Jablonném. Je patronkou rodin, českého národa, kongregace sester dominikánek.

V roce 1994 byl o jejím životě natočen film "V erbu lvice". V roce 1907 byla prohlášena Piem X. za blahoslavenou a roku 1995 Janem Pavlem II. za svatou. Od roku 2000 je také hlavní patronkou Litoměřické diecéze a od roku 2002 patronkou Libereckého kraje.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)