Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Pelhřimov » pramen, studánka, vodopád » Zázračná studánka - Křemešník (studánka)

Zázračná studánka - Křemešník (studánka) [39254]



V okolí Křemešína je hned několik studánek, které jsou opředeny řadou pověstí. Jedna z nich, Zázračná neboli Zlatá, začne pravidelně rok co rok vyvěrat okolo Vánoc. Později se proud vody zastaví. Obvykle v čase Křemešnické pouti, která je koncem května. Zajimavostí studánky je, že nereaguje na počasí. Déšť nebo sníh, ať je sucho, nebo hodně vody, pramen vytéká vždy od Vánoc do jara.

Je to prý způsobeno podzemními štolami a tlaky, které jsou v kopci – kdysi se tady totiž těžilo stříbro. Voda ze studánky je mírně radioaktivní a obsahuje částečky stříbra, kdysi si ji prý přímo odsud brali námořníci na dlouhé cesty, voda se díky radioaktivitě, způsobené uranovými žílami, které zasahují až sem, a stříbru totiž nezkazí!!! 

Jedna z pověstí také říká, že pokud se voda objeví už na podzim, věští obvykle válku. Podle nedávných záznamů podzimní voda vytryskla v letech 1938 i 1939. Další pověst vypráví, že se za třicetileté války nedaleko Křemešníku strhla bitva, zraněný voják prý došel až sem ke studánce a vymýval si hluboké rány vodou. Za pár dní se neobvykle rychle zotavil. Když se to rozhlásilo, putovali sem nemocní ze všech stran. Věřilo se, že voda je i bezpečným prostředkem proti choleře. Když v roce 1837 vypukla v kraji epidemie, chodily ke studánce zástupy nemocných, některé poutě měly sedm až osm tisíc účastníků a voda se vozila do okolních i vzdálenějších měst.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)