Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mírovice (osada) [39039]



Mírovice bývaly zvláštním zbožím vladyčím.

Roku 1439 Václava z Příbramě, syn Jakuba z Mírovic, vzdal se dědictví po otci ve prospěch svého bratra Jana z Prčína.

Roku 1496 Brož, měšťan Pražský, měl nesnáze s Jindřichem Beřkovským z Šebířova o dvůr, který prodal dříve Řehořovi v Mírovicích pod plat „jak sám držál, a dědiny svobodné dvoje hony, troje hony nesvobodné téhož Brože a s druhé strany troje hony Vítovy.“ 

Roku 1507 úředníci „nového špitálu pod Slovany“ koupili od Jana Všeliského plat 1 kopy grošů českých na Šimonu Marečkovi. 

Před rokem 1540 připomíná se Jan Široký z Mírovic, po jeho smrti roku 1540 Jan z Mírovic. Roku 1550 udával Jan Tetaur z Tetova, že jeho manželka ztratila majestát o jistých lidech v Mírovicích. Roku 1592 popisují se Mírovice takto: „Kterážto víska je malá, v ní toliko čtyři dvorové jsou a krčma. Ty vsi jest v držení pan Vilím Vostrovic z Královic, který koupil dva dvory od bratří Adama a Karla z Valdštejna s platem z nich 6 kop 10 grošů a čtyři poddané od Jana Sekery ze Sedčic“. Jmenovaný Jan Sekera se oženil s Marií ze Šebířova.

Po roce 1621 byl majetek zkonfiskován Janu Ostrovcovi pro účast na stavovském povstání a ves Mírovice byla v průběhu třicetiletých válek zpustošena. Později byla ves Mírovice spojena s Velení.

Obec Veleň i Mírovice byly po třicetileté válce zcela rozvráceny a bez obyvatel. Po konfiskaci majetku rytíři Ostrovcovi z Královic přešlo vlastnictví vylidněných vesnic před několik postupných majitelů až roku 1678 do vlastnictví hraběte Jana Hartvíka z Nostic, který musel nejdříve přivést nové obyvatele z jiných míst v Čechách, z míst která nebyla tak hluboce postižena útrapami třicetileté války.

Nové osadníky přivedl od Ústí nad Labem z panství Neštěmice. Do Veleně přivedl nejprve jedenáct nových osadníků, kterými obsadil opuštěná hospodářství, později přibyli ještě jeden či dva další. V Mírovicích bylo v prvém období třináct usedlých hospodářství, k nimž dodatečně přibyly další dva grunty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Mirovice (město) Písek
obec, osada Měrovice nad Hanou (obec) Přerov
obec, osada Mírovice (osada) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)