Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Hodonín » kostel, kaple, synagoga » Kostel Stětí sv. Jana - Žeravice (kostel)

Kostel Stětí sv. Jana - Žeravice (kostel) [39012]



Barokní kostel stojí uprostřed obce na mírné vyvýšenině obklopený stromořadím lip.

Základní kámen kostela položil jeho patron Hanuš Dětřich Petřsvaldský v roce 1722. Za jeho velkého materiálního i finančního přispění byl dostaven v roce 1728 a zasvěcen Stětí sv. Jana. Jeho délka je 35 metrů, největší šířka 19 metrů. Půdorys má podobu kříže a chrámová klenba je řešena třemi kopulemi. Složité stavební práce byly prováděny místními občany za pomoci odborníků, kteří stavěli buchlovský zámek. Tři zvony pocházely z bývalého bratrského sboru, zvon na malou věž daroval Zikmund z Petřsvaldu. Největší z nich vážil 27 q a 15 funtů. Když byl v roce 1666 u sboru litý, zvonař ukradl mnoho materiálu. Byl však svým tovaryšem prozrazen a musel z ukradeného materiálu ulít ještě malý zvon, který byl zavěšen na radniční věž. Svým zvoněním svolával radní ke schůzím a poddané k robotě. Při velkém požáru Žeravic v roce 1775 vyhořel i kostel. Zvony se žárem roztavily a byly znovu přelity v roce 1776. Do kostela byl dán také zvon z radnice. Kostel byl obnoven v roce 1803. Jeho výzdobu tvoří obrazy velehradského malíře Ignáce Raaba a křížová cesta Joži Uprky, dodaná mistrem v roce 1897. Oltář z bílého kararského mramoru byl postaven v roce 1906. V roce 1899 byly pořízeny velmi vzácné varhany zabudované mistrem Čapkem z Kremže. Věžní hodiny zhotovené roku 1876 Janem BěIíkem z Boršic byly vyměněny za nové od mistra Adamce z Čáslavi v roce 1912. Hodiny i zvony udržovala obec svým nákladem a ustanovovala poplatek za zvonění. Uprostřed kostela je hrobka Marie Crestencie z Petřsvaldu.

V roce 1886 bylo upraveno prostranství kolem kostela. Svah byl zplanýrován, vydlážděna cesta, zahrada parkově upravena a vysázeny lípy.

V roce 1916 byly dva zvony a rok nato i třetí zvon a cínové píšťaly varhan zabaveny k vojenským účelům. I přes příslib ponechání této historické památky rozezvučely se zvony v Žeravicích naposled. Ani druhá světová válka další nově zbudované zvony neušetřila. V roce 1942 byly ze Žeravic odvezeny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)