Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sedlice (tvrz -zámek) [38269]

Kulturní památka (KP)

Obec Sedlice byla dlouho majetkem Bavorů ze Strakonic. Roku 1404 ji prodali třem bratřím z Kraselova. V té době tu ještě žádné panské sídlo nestálo. V dalším století však zprávy o obci mizí. Znovu se pak objevuje až počátkem 16. století, kdy zde již roku 1505 za Mikuláš Malovce z Pacova stála nejspíše pozdně gotická tvrz. Po roce 1533 prodal Jan Malovec Sedlici i s tvrzí Adamu Řepickému ze Sudoměře. Po Adamově smrti dědila Sedlici jeho sestra a po ní její synové se Zdeňkem ze Šternberka. Při dělení majetku mezi Šternberskými bratry je poprvé zmiňován zámek se šnekovým schodištěm a pavlačemi. V té době tedy měla sedlická tvrz za sebou renesanční přestavbu.

Za Adama ze Šternberka, který zde žil až do své smrti roku 1623, mohla proběhnout také druhá fáze renesanční přestavby. Po jeho smrti význam Sedlice poklesl. Sám zámek pak ztratil svou rezidenční funkci a samotná Sedlice byla již jen jedním z četných rodových statků. Roku 1713 získal statek Adam hrabě Lažanský, roku 1726 prodal Sedlici Černínům a roku 1753 ji vyženil s Marií Josefou Černínovou nejvyšší maršálek August kníže z Lobkovic a připojil ji k nedaleké Drhovli. Lobkovicové drželi Drhovli se Sedlicí až do 20. století.

Bývalá tvrz je součástí městské památkové zóny Sedlice. Drobný feudální objekt na jižním okraji městečka Sedlic s rozsáhlým hospodářským dvorem vznikl úpravou starší tvrze.Areál zahrnuje zámeček (bývalou tvrz), bránu, ohradní zdi, nádvoří a dvorek. Drobné hospodářské objekty přiléhající k ohradní zdi a na dvorku nejsou předmětem památkové ochrany.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)