Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Kroměříž » kostel, kaple, synagoga » Kostel nejsvětější trojice - Zdounky (kostel)

Kostel nejsvětější trojice - Zdounky (kostel) [37998]



Ze zdouneckých pamětihodností musíme v první řadě vzpomenout původně gotický farní kostel. Poprvé je připomínán v r.1366,datum jeho založení je patrně ještě starší. František Václav Peřinka, kroměřížský rodák a autor Zdouneckého okresu Vlastivědy moravské soudí, že kostel vznikl přestavbou staré tvrze.Ta však zanikla až kolem r.1423 za husitských válek. Podle novější verze stávala tvrz v těsné blízkosti kostela v místech, kde se říká  " Na Valech" a kde byly při kopání nalezeny základy stavby. V r. 1570 byla dokončena přístavba kostelní věže (Jáchym Zoubek ze Zdětína).Svědectví o tom si můžeme přečíst na osazené pamětní desce:

ANNO. MDLXX. VROZENY. A STATCZNI. RITIRZ. PAN. JOACHIM. ZAVBEK. ZE. ZDIETINA. A. NA ZDYNKACH. PODKOMORZI. MARGKRABSTWI. MORAWSKEHO. TYTO. WEZI. KE CTI. A. CHVALE. PANY. BOHY. A PANNE. MARII. DAL. POSTAWITI.

Text doplňují reliéfy rodových erbů stavebníka a jeho třetí manželky, Aliny Prusinovské z Vickova.

V 18.století byl kostel několikrát přistavován a přestavován. Zvenčí zdobí vchod kompletní kamenný erb Zoubků ze Zličína (konec 16.století). Na této straně kostela je také nově osazena památka nejvzácnější-kamenný renesanční figurální a znakový náhrobník Jana Jiřího Zoubka ze Zdětína.Jde o mimořádně cennou, jemnou kamenickou práci(moravský unikát).

Vnitřek kostela, hlavní oltář mramorovaný (r.1812) s obrazem Nejsvětější Trojice malovaný hradišťanským jezuitou Ignácem Raabem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)