Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » kostel, kaple, synagoga » Kostel Narození sv. Jana Křtitele - Plaňany (kostel)

Kostel Narození sv. Jana Křtitele - Plaňany (kostel) [37938]



Kostel stojí východně od středu obce při silnici do Cerhenic. Jedná se o pseudogotický kostel z let 1908–13 vystavěný stavitelem Gabrielem z Prahy podle staršího plánu z roku 1901 od architekta Františka Mikše. Kostel byl slavnostně vysvěcen 18. září 1913. Jelikož došlo při stavbě k použití nekvalitních materiálů zejména do základů stavby, v roce 1931 hrozil kostel sesutím. Proto byl v letech 1931–32 opraven a původní klenby hlavní lodi nahradil betový strop, imitující klenbu, dle návrhu Františka Kloknera. Znovu byl kostel opraven po požáru v roce 1953. V roce 2009 pak byla provedena na náklady městyse Plaňany oprava věže, střechy a instalace nového křížku.

Jedná se o jednolodní obdélný kostel s pětiboce uzavřeným presbytářem a hranolovou věží při severní stěně. Věž je vysoká 54 metry a vlivem jejího špatného založení se začala odchylovat již během stavby kostela. V roce 1932 činila odchylka vrcholku střechy od svislice 0,8 metru, v roce 1998 byla odchylka změřena na 1 metr.

Jednotné pseudogotické zařízení vyrobil Štěpán Zálešák podle návrhu řezbáře Jana Kastnera. V sakristii je uložena cínová křtitelnice z 18. století. Zajímavostí jsou původní kostelní lavice, které v první řadě vpravo zdobí lichtenštejnské znaky (panská místa) a vlevo znaky městyse Plaňany (místa pro místní samosprávu). Na kruchtě jsou umístěny varhany z roku 1913 od pražské varhanářské firmy Rejna & Černý.

Od 1. ledna 2005 filiální kostel spadající pod správu Řimskokatolické farnosti Pečky v Kolínském vikariátu.

V roce 2014 byl Národním památkovým ústavem, územní pracoviště Střední Čechy, podán u Ministerstva kultury návrh na prohlášení kostela kulturní památkou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)