Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » kostel, kaple, synagoga » Kaple Panny Marie Karlovské - Týn nad Vltavou (kaple)

Kaple Panny Marie Karlovské - Týn nad Vltavou (kaple) [37908]



V Tyršově ulici směrem od náměstí k Sokolovně je po pravé straně silnice největší kaple ve městě, nesoucí jméno Panny Marie s poněkud netradičním přívlastkem - Panny Marie Karlovské. Podle pověsti koupili sochu Panny Marie obyvatelé osady Karlov u Všeteče /viz. dále Všeteč/. Když ji vezli od výrobce z Tábora, zastavilo se koňské spřežení právě na místě, kde je dnes kaple a žádná síla jej nemohla přimět, aby šlo dále. Prý si sama Panna Marie přála, aby její socha stála právě zde.
Ve skutečnosti se jedná o ikonografický mariánský typ, nazývaný podle obrazu v Chrámu Nanebevzetí Marie Panny a sv. Karla Velikého na Karlově v Praze. Obraz zhotovil Malostranský měšťan, malíř Jan Jiří Heintsch v roce 1697. Panna Maria se na obraze objevila v netradičním pojetí, zobrazující: "tajemství Slova tělem učiněného a mateřství Panny Marie, ana se koří Synu v životě jejím vtělenému", tedy Mariino těhotenství. Úcta k tomuto obrazu se rychle šířila o celých Čechách, v mnoha chrámech byly zřizovány oltáře s vyobrazením Panny Marie Karlovské a na veřejných místech se objevily její sochy a obrazy. Podobným způsobem jistě vznikla také vltavotýnská Panna Marie.
Kolem "neslušného" vyobrazení Panny Marie se dlouho vedly diskuse, dokonce zmiňovaný arcibiskup Breunner, tvůrce vltavotýnského zámku, usiloval o odstranění původního obrazu z Karlovského chrámu.
V Týně nad Vltavou se socha Panny Marie objevila pravděpodobně v druhé polovině 18. století, po návštěvě císařovny Marie Terezie, která ji měla za svoji patronku. Nad sochou byl nejprve v roce 1781 vztyčen malý přístřešek, až v roce 1864 byla přistavěna na náklady týnského loďmistra Karla Weselého velká kaple. Před kaplí bývalo poslední zastavení zemřelých na cestě ke hřbitovu, zde také vítal vltavotýnský děkan procesí při návratu z bechyňské pouti. Do kaple se původně vcházelo průčelím ze silnice, odkud vedlo kamenné schodiště. V roce 1930 byly schody zrušeny a vybudován postranní vchod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)