Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Máří Magdalény - Řetová (kostel)

Kostel sv. Máří Magdalény - Řetová (kostel) [37850]

Kulturní památka (KP)

Od jaké doby stál v obci Řetová kostel, není přesně známo. Až z 2. poloviny 17. století jsou o něm dochovány nejstarší písemné doklady.

Roku 1753 je pak uváděn špatný stav kostela, který tehdy dokonce odborná komise doporučila zbořit. Již o 2 roky později byl pak vysvěcen kostel nový, zasvěcený sv. Máří Magdaleně.

Ze staré zbořené zvonice byl do jeho věže přenesen zvon. Koncem 18. století obec zakoupila a do štítu kostela nad hlavním vchodem umístila hodiny. Nové pak byly koupeny z výtěžku sbírky a posvěceny v roce 1908.

Kostel je orientovanou sálovou stavbou. V kamenném ostění dveří v jeho jednoduchém průčelí je vytesán letopočet 1755, nad vchodem se nachází segmentové okno.

K severní straně presbytáře je připojena věž s cibulovitou bání a lucernou, při jižní straně se nachází sakristie.

Roku 1843 kostel získal nový hlavní oltář, ovšem s využitím oltáře původního. O rok starší je rozměrný obraz patronky chrámu, visící na stěně za hlavním oltářem.

Obraz je dílem lanškrounského malíře Josefa Ringelhana. V roce 1874 byl však obraz přemalován, údajně pro pohoršlivé znázornění světice.

Postranní oltář nese obraz Panny Marie Čenstochovské. V roce 1875 byla zřízena nová kazatelna, opět s využitím alespoň sochy Dobrého pastýře z kazatelny původní.

O rok později darovali farníci nový soubor obrazů křížové cesty, zhotovený akademickým malířem Scheivlem.

V roce 1910 byly dvěma místními občany do kostela zakoupeny sochy Nejsvětějšího srdce Páně a Panny Marie od pražské firmy J. Krejčíka, umístěné po stranách hlavního oltáře. Táž firma dodala o rok později také nový Boží hrob.

Roku 1913 daroval jeden ze zdejších rodáků do kostela novou křtitelnici, dílo sochaře a řezbáře Bohumila Beky z Kutné Hory.

Stará cínová křtitelnice z 1. poloviny 18. století se tehdy začala používat k svěcení vody.

Třídílné varhany o 18 rejstřících postavil varhanář Jiří Španl z Rokytnice do roku 1831.

Zatím poslední velká oprava kostela se uskutečnila v 70. letech 20. století.

Více např. v knize R. Duška Řetová, příspěvek k dějinám obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)