Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nové Mlýny (osada) [37737]



V roce 1960 došlo k připojení této sousední obce, která se stala místní částí Přítluk.

V době náboženské tolerance v 16. století se rozmohlo protestanství a usadili se tu i novokřtěnci. Z historie víme, že v místech starého mlýna, který příslušel k Děvičkám na levém břehu řeky Dyje, dovolili majitelé lednického panství roku 1558 novokřtěncům, aby si zde postavili nový mlýn a založili svou osadu, v níž by mohli realizovat život podle svých náboženských představ. Vznikla tak dnešní ves Nové Mlýny. Novokřtěnci vynikali pracovitostí, především svými řemesly, jako mlynáři dle listiny z roku 1585, barvíři, ševci, keramici, lazebníci a oděvníci z roku 1604, ale také hodináři, zvonolijci a felčaři. Jejich bohatství bylo často cílem loupeživých hord. Roku 1622 byli pak, jako nekatolíci, vypovězeni do Uher. Tato nejvýznamnější lokalita na Moravě je dodnes navštěvována novokřtěnci, potomky z celého světa, především z Anglie a Ameriky.

Díky odborné záchraně - transferu, byly z budoucího dna jezer přeneseny vzácné druhy rostlin a živočichů na blízká místa, aby pak mohlo v roce 1975 - 1989 vzniknout významné dílo Novomlýnské nádrže. Dnes plní významnou funkci protipovodňové ochrany, turismu, rekreace a rybářství. Význam vodního hospodářství sahá pak daleko za region Jižní Moravy.

Není nic poutavějšího - když ve třpytu, někdy i varovných jarních vod, spatříte kvést stovky překrásných květů a uslyšíte magický křik divokých husí, které dávají povel k uhnízdění, aby se pak na podzim, v kružbě přírodních zákonů v několikanásobném klínu, na jeden povel tisíce ptáků zdvihlo a tento Bohem požehnaný kraj na krátký čas opustili.

Autor textu: Jaroslav Petr


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nové Mlýny (osada) Břeclav
obec, osada Nové Mlýny (osada) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)