Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » architektonická zajímavost » Krammerova vila - Znojmo (architektonická zajímavost)

Krammerova vila - Znojmo (architektonická zajímavost) [37672]



Nad vodní nádrží Znojmo, u soutoku Gránického potoka s řekou Dyjí, stojí Krammerova vila se skalní zahradou. Je postavena na příkrém svahu skalní stěny pod hradišťskou kaplí sv. Eliáše. Dal ji zde postavit významný znojemský podnikatel Friedrich Krammer.
Na konci 19. století nechal podnikatel postavit „pouze“ unikátní víceúrovňovou dekorativní zahradu. Ta měla sloužit jako vyhlídková plošina a místo pro odpočinek. Jednotlivé terasy zahrady byly propojeny křivolakými schodišti a romantickými průlezy, jejichž kouzlo bylo ještě umocněno plazícími se zkroucenými větvemi břečťanu. Terasovitá zahrada byla ukončena na vrcholu Eliášovy skály proskleným kruhovým secesním altánem. Ten byl dobře patrný již z dáli. Dnes se však z něho dochovaly pouze základy V roce 1920 byla zahrada doplněna stavbou vily.
Tato historická budova ještě umocnila unikátnost a ojedinělost tohoto místa. Dnes v Krammerově vile sídlí správa vodní nádrže Znojmo. Z tohoto místa je skvělý výhled na vodní plochu přehradní nádrže. Z terasy vily je také nádherný pohled na údolí řeky Dyje i na samotné město Znojmo.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)