Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Cyrila a Metoděje - Příkazy (kostel)

Kostel sv. Cyrila a Metoděje - Příkazy (kostel) [37654]



Novodobá kaple sv. Cyrila a Metoděje byla postavena v letech 1924 až 1926 místním stavitelem Josefem Brachem podle projektu brněnského architekta Eduarda Gőttlichera.

Kaple je zasvěcená slovanským věrozvěstům, ale současně je také památníkem 38 obětí obou světových válek, jejichž jména jsou uvedena na tabulkách na průčelí kaple. Svou architekturou se nejvíce podobá románské rotundě se dvěma apsidami. V jedné z nich je zpovědnice, ve druhé sakristie. Kaple dokonce upoutala papeže Pia XI. natolik, že příkazského stavitele ocenil prohlášením za rytíře Řádu svatého Řehoře Velikého. Na umělecké výzdobě kaple se podíleli mnozí významní umělci; olomoucký akademický sochař Julius Pelikán, akademický malíř Jano Kőhler ze Strážovic a brněnský akademický malíř Eduard Milén. 

Kapli sv. Cyrila a Metoděje v Příkazech v roce 1926 slavnostně vysvětil olomoucký arcibiskup Leopold Prečan za přítomnosti strahovského opata Zavorala. V letech 1985 až 1992 prošla kaple generální opravou (odvlhčení, odlehčení a zlepšení statiky), po které byla nově vysvěcena olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. Kaple sv. Cyrila a Metoděje, ve které se pořádají i koncerty vážné hudby, nahradila původní starou barokní kapli Blahoslavené Panny Marie. A přes všeobecně inzerovaný názor o kruhové stavbě, připomínající slovanskou rotundu, evokuje tato stavba částečně i slavného stavitele Santiniho. Minimálně svou zrcadlovou souměrností.

Interiér cyrilometodějské kaple v Příkazech je veřejnosti - mimo bohoslužby a jiné oficiální akce - bohužel nepřístupný. Celý areál se dá ovšem obejít, což stojí - vzhledem k fotogeničnosti stavby - určitě za těch pár minut času. Nikoho v tomto případě jistě nepřekvapí, že tato kaple byla zařazena mezi kulturní památky České republiky hned v roce 1958.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)