Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zbečník (část města) [37629]



Obec Zbečník je součástí města Hronov v okrese Náchod, v severní části Královehradeckého kraje, známého jako Kladské pomezí. Nachází se západně od centra města Hronov v údolí Zbečnického potoka v délce 3 kilometrů. Obec se skládá z částí Padolí, Chlomek, Bosna, Ohrada, Pustiny, Studénky a Hájek. Žije zde přibližně 1000 obyvatel. Údolím prochází silnice II/567, která tvoří jižní hranici CHKO Broumovsko. Nad Zbečníkem se tyčí vrch Maternice s výškou 546 m n. m., u jehož úpatí je pramen pitné vody Skalákova studánka.

Písemné zmínky o obci pochází z 15. století, kdy je zmiňována tvrz Kvikov. Tvrz stála na zalesněném kopci nad současným volejbalovým hřištěm Sokola. Dnes jsou patrné jen terénní náznaky. Geologicky je celé údolí Zbečnického potoka příkopovou propadlinou. Na jižních svazích nad obcí vyvěrá vzácný triasový pískovec. Počátkem 20.století zde byly pokusy o těžbu černého uhlí. Ložiska se nacházejí pod masivem Maternice. Pokusy o těžbu byly v několika štolách v Maternici a v Jiráskově dole na úpatí Jírové hory (485 m n. m.). Kvůli složité geologické stavbě se uhlí těžit nezačalo. 

Ve Zbečníku se nachází strojírenská firma vyrábějící převodovky Wikov MGI, která je součástí skupiny Wikov.  Dále jsou zde firmy TAMADEX, Jirka a spol., Rony Elektronik, Rotomotor, Jaroslav Pařízek-Zámečnictví, CES-EKO, Milan Mifek-Allforsat.cz, DAMA-Pokrývačství, Klempířství-Pokrývačství Daneš Fiala, Řeznictví uzenářství Klicnar a další.

Obec Zbečník je od roku 1949 součásti města Hronov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zbečník (část města) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)