Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Těně (obec) [3760]



Obec leží asi 15 km východně od Rokycan uprostřed překrásné brdské přírody. Založena byla podle oficiálních pramenů v roce 1391, některé zprávy však hovoří o konci 13. století. Název vznikl pravděpodobně ze staroslovanského jména Tienna – stíny, stinná místa.

Nejbližší vrchol – Kopaniny – má nadmořskou výšku 587 m, samotná obec pak zhruba 530 m. Díky nadmořské výšce a poloze je zde poněkud drsnější podnebí. Těně jsou ideálním výchozím bodem pro turistiku a houbaření.

Obec Těně včetně osady Smolárna má cca 240 stálých obyvatel, v létě a na víkendy sem přijíždějí chalupáři. K dispozici je zde jedna prodejna se smíšeným zbožím a restaurace s nabídkou teplých jídel. V obci funguje hasičský sbor (již více než 100 let), oddíl stolního tenisu a klub důchodců. V katastru obce jsou tři drobné zarybněné vodní nádrže, o které se stará rybářská organizace, jejímiž členy jsou nejen občané Těn, ale i chalupáři.

V minulosti byla v okolí Těn dolována železná ruda, která se zpracovávala ve strašických hutích. Pozorný návštěvník jistě objeví pozůstatky po dolování, zejména severovýchodním směrem „V Kopaninách“ a na polích severně za obcí.

Se železnými rudami souvisí i výskyt zajímavých ozdobných kamenů – železitých křemenů, které svou barevností a kresbou mnohdy předčí i podkrkonošské kameny. Můžeme je najít na polích mezi Těněmi a Strašicemi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Těně (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)