Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » hrad, zámek, tvrz » Vlachovo Březí (zámek)

Vlachovo Březí (zámek) [37428]

Kulturní památka (KP)

V roce 1274 jsou poprvé zmiňováni vlastníci feudálního sídla v této lokalitě. Po Vlachovi z Březí, který pečetil stížný list proti upálení Mistra Jana Husa, se statek začal nazývat Vlachovo Březí. Významnou roli sehrála tvrz ve válkách, které se odehrávly v jižních Čechách za vlády Jiřího z Poděbrad. V roce 1468 byla tvrz vypálena. Následně byla tvrz opakovaně opravována. Na počátku třicetileté války byl objekt znovu vypálen. Z roku 1655 se dochoval nejstarší známý popis sídla. Z roku 1757 hovoří zpráva o špatném stavu zámku, který zřejmě vedl k jeho přestavbě. Zároveň byl starší hospodářský dvůr přeměněn v pravidelný barokní velkostatek. V roce 1940 byl objekt opravován; v průběhu prací byly odkryty fragmenty renesančního sgrafita. Celková obnova objektu proběhla v roce 1965; v této době údajně zanikly poslední dochované relikty sgrafita. Novodobé stavební úpravy se v podstatě omezily na zákroky, které nemají ireverzibilní charakter; to se týká vkládání příček a úpravy otvorů. S obnovou omítkového pláště na průčelí zanikla, jak se zdá, většina starších historických vrstev. Obdobná je situace v interiéru objektu.

Zámek je třípodlažní dvoukřídlová budova na půdorysu tvaru “L“, která v sobě ukrývá místnosti dýchající starými věky.V přízemí původní kamenné zdivo tloušťky 2 metry s valenými klenbami v románském stylu. V 1. patře je již patrná novější architektura se štukovými stropy ve stylu barokním. V patře druhém jsou již stropy jen ploché. Dnes se objekt zámku rozkládá na ploše 477 m2 , avšak jeho rozloha byla jistě větší což dokládají rozsáhlé sklepy pod nádvořím. Na fasádě zámku je reliéfní pamětní deska, která připomíná zdejší pobyt Jana Nerudy r. 1878, kdy jsem jezdil za Aničkou Tichou, dcerou správce zdejšího statku. Dnes není zámek nijak využíván, ale nabízí mnoho prostor k případnému využití.

Objekt zámku, po několik let nevyužívaný, je narušován především vandalskými ataky ze strany osob, které násilně vnikly do interiéru. Nezanedbatelně se na postupně se zhoršujícím stavebně technickém stavu podílí i dlouhodobější nevyužívání spojené s nevyhovujícími klimatickými poměry uvnitř stavby (problém s vlhkostí). Drobný objekt kolny na jihu areálu je v havarijním stavu. Stodola vymezující areál na severu má narušený omítkový plášť, pod kterým jsou patrné starší barevné úpravy průčelí. Střešní krytina je v poměrně dobré kondici.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)