Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hvězda (osada) [37417]



Ves Hvězda, ležící 6 km západně od Slaného na silnici do Karlových Varů, je v pramenech poprvé písemně doložena až v roce 1601 při dělení majetku mezi bratry Bedřichem, Vladislavem a Ottou, rytíři z Donína. Hvězdu získal Bedřich, který se oženil s Ižaldou z Martinic. Jejímu bratru Jaroslavovi pak roku 1611, po smrti své manželky, prodal celé své donínské dědictví patřící k Bílému Újezdci, včetně vsi Hvězda.
Během třicetileté války ves úplně zanikla a někteří historiografové se poté domnívali, že byla založena až po třicetileté válce, podobně jako Drnek a Nová Studnice. Sváděl k tomu i název vsi připomínající rodový znak některé z martinických manželek ze šternberského rodu. Trvalo velmi dlouho než byla znovu osídlena. Ještě v roce 1717 se tu uvádí pouze sedm obydlených statků.
Podstatnější rozvoj vsi Hvězda nastal až koncem 18. století, v době uhelné horečky. V roce 1799 bylo objeveno uhlí mezi Tuřany a Hvězdou, na takzvaném Tumlplace. Roku 1834 se na Hvězdě a v jejím okolí uvádí deset těžících šachtiček, kterým se tehdy říkalo "cechy". V roce 1897 zde bylo ustaveno "Horní kutací společenstvo HVĚZDA v království českém. Za účelem dobývání uhlí a jiných cenných nerostů z dolů zvaných Carda"


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hvězda (osada) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)