Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » Boží muka, kříž, kaplička » Kaple sv. Antonína a sv. Jana Nepomuckého - Prachatice II (kaple)

Kaple sv. Antonína a sv. Jana Nepomuckého - Prachatice II (kaple) [37337]

Kulturní památka (KP)

Kaple sv. Antonína /1. polovina 18. století (1730)/ a sv. Jana Nepomuckého se nachází na křižovatce Solní a Hradební ulice.

Kaple sv. Antonína je jednou z nečetných ukázek církevního baroka ve městě a má svůj význam jako pohledový prvek, ovládající své okolí.Kaple na pravoúhlém půdoryse, hranolová, otevřená se sanktusníkem. Otevřená půlkruhovým obloukem s mříží, členěná pllastry. Nad vysazenou římsou štít s obdélným výřezem pro obraz, segmentově ukončený. Po stranách štítu dva pilířky, dvoudílné, S hlavlcemi a s úfseky kladí vyvrcholenými koulemi. Kaple po stranách prolomena kruhovými okny. Uvnitř barokní kamenná plastika sv.Antonína. Sklenuta křížovou klenbou a konchou. Střecha poloviční valba.

Barokní kaple sv. Jana Nepomuckého pochází z 2. poloviny 18. století. Jedna z nečetných barokních církevních staveb ve městě, pohledově významná, v kombinaci s blízkou kaplí sv. Antonína. Kaple je součástí MPR Prachatice. 

Kaple stojí v blízkosti kaple sv. Antonína. Je čtvercového půdorysu, s půlkruhovým výklenkem, opatřeným mříží, členěna po stranách pilastry, nad vysazenou římsou štít s postranními nízkými pilastry a volutami, na středu vystouplý štukový rám pro obraz. Vnitřek sklenut konchou. Zaklenutý vstup. Na bocích kaple jsou kruhová okénka ve zdobné šambráně. Střecha poloviční valba.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)