Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » hrad, zámek, tvrz » Starý zámek - Libějovice (zámek)

Starý zámek - Libějovice (zámek) [37285]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: (bývalá tvrz)

Starý zámek jest malebná, zajímavá renesanční stavba, která svou architekturou spadá do poloviny XVI. století, kdy Libějovice koupili Rožmberkové. Její těžké formy se nápadně liší od soudobých vlašských výtvorů. Do zámku se vjíždělo trojitou branou, která je dosud goticky sklenutá a má otvory pro kladky padacího mostu. Vedle ní je zazděná branka pro pěší. V průjezdu byly ve zděných výklencích kamenné lavice, na nichž poddaní pokorně čekávali, až se zadní vrata otevřela. U prostředních vrat je vidět čepy, v nichž se otáčely oboje dveře. Na dvoře ve východním křídle je pavlač s arkádami, jejichž oblouky mají různou světlost. Jsou neseny malými, hrubými čtverhrannými pilířky. V západním křídle nese dřevěné přístřeší nad pavlačí jen trámový sloupec.

Jižní a východní trakt i s branou je dvoupatrový, severní se západním jednopatrový. Severozápadní nároží těchto traktů vystupuje jako mohutný arkýř, jenž měl sloužiti k obraně přiléhajících stran. Končí malebným a velmi zajímavým štítem, jehož střed je vytvořen - podobně jako na masných krámech v Čes. Budějovicích - z jednoho plného a dvou polovičních oblouků, na opačné strany vybíhajících, a z nárožních věžiček, obloukovitě krenelovaných. Jak se dá soudit z půdorysu, byl podobný obranný výstupek i na rohu jihovýchodním. Ten však byl zrušen r. 1715, když se zde zřizovaly obytné pokoje.

Průčelí nad branou a čelní strana východního traktu jsou zdobeny pěknými renesančními štíty a vyzděnými vázami. Zdá se, že zámek stavěl nebo později upravoval domácí mistr, který se od přistěhovalých Vlachů zaučoval renesanci. V zámku bývala kaple s obrazem P. Marie, Ježíška a sv. Josefa. Ze staré věžovité tvrze není dnes ani památky. Hrad, v nějž byla tvrz přestavěna, je velmi chudý na architektonické okrasy. Na severní a západní straně zachovaly se ještě stopy bývalého příkopu.

Jméno této staré zámecké stavby v Libějovicích velmi proslavil rod rožmberský, který byl jejím vlastníkem přes půl století. (...) V letech 1715 - 1718 dal hrabě Karel Kajetán Buquoy Starý zámek opraviti. Zřídil v něm 5 nových pokojů a odevzdal jej úplně k používání svému úřednictvi. Ve výklenku nad vjezdem byl na jeho památku vymalován znak hraběte a jeho manželky Filipiny Palffy.

Zámek je dnes v soukromém vlastnictví a veřejnosti je nepřístupný.

Autor: Obec


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)