Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » historická budova » Šlakhamr - Brdíčkův mlýn - Hamry nad Sázavou (mlýn)

Šlakhamr - Brdíčkův mlýn - Hamry nad Sázavou (mlýn) [37096]

Technická památka (TP)

 Technická památka Brdíčkův mlýn leží na pravém břehu Sázavy pod severní údolní strání. U její paty je veden mlýnský náhon, který je v areálu mlýna krytý a pokračuje do řeky. Severní stranu areálu tvoří zděná obytná budova s mlýnicí, ke které přiléhá krytá lednice. Na protilehlé jižní straně stojí zděná hospodářská budova. Celý areál je uzavřen na západě krytou kolnou a cihelnou zdí na straně východní. Areál mlýna navazuje na starou místní hamerskou a později mlýnskou tradici. V dochovaných objektech však nelze prokázat stavební části starší než z 19. století, s výjimkou několika fragmentů.

Náhon je vytesán zčásti ve skále. V areálu mlýna je překryt mohutnými plochými kameny. Součástí vodního díla je kamenný jez a bývalý jez, jehož těleso tvoří základ dnešních kamenných mostků - dva propustky kryté plochými kameny. Náhon byl prohlouben a jeho stěny zpevněny kamennou plentou v rozmezí let 1986-1992. V současné době je náhon využíván jako energetický zdroj malého vodního díla, které vzniklo počátkem devadesátých let.

Provozně k areálu patřilo bělidlo - zděná budova západně od areálu mlýna s protilehlým valeně klenutým sklepem. Ten je podle všeho jedním z reliktů některého z objektů zaniklého hamru. (e- vysočina)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)