Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » divadlo » Tylovo divadlo - Lomnice nad Popelkou (divadlo)

Tylovo divadlo - Lomnice nad Popelkou (divadlo) [37091]



Historie budovy divadla sahá překvapivě až do roku 1895. Tehdy byl založen Fond na stavbu vlastní budovy.
V roce 1885 proběhla kompletní rekonstrukce divadla na radnici. Posléze se ale zdá, že vše není úplně tak, jak má být. Jeviště se stalo nedostatečné svou malou hloubkou, velmi omezenými prostorami v zákulisí, v šatně se herci doslova tísnili, nevyhovoval ani prostor hlediště. Proto koncem r. 1895 vznikla myšlenka založit fond pro stavbu vlastní divadelní budovy. Jmění fondu však rostlo velmi pomalu.

Na další kapitolu si museli lomničtí ochotníci počkat až do roku 1925. Tehdy se uskutečnila velkolepá oslava 100 let ochotnického divadelnictví v Lomnici nad Popelkou. Během těchto oslav byl překvapivě darován lomnickým ochotníkům pozemek na stavbu divadla. Výměra tohoto pozemku činila 2064 m2.
Pozemek byl darován továrníkem Václavem Hornychem. Jde o pozemek, na němž je nyní dětské hřiště podél Smetanovy ulice. Na tamto pozemku byla pak postavena velká tabule s nápisem „Místo pro postavení divadla“. Proč nebyl tento pozemek pro stavbu použit, je vysvětleno ve stati o stavbě Tylova divadla.
Je jistě vhodné vzpomenouti při této příležitosti všech členů výboru, kteří řídili Spolek divadelních ochotníků zejména v tomto jubilejním roce stého výročí:
předseda Josef Tichý, jednatel Miroslav Matoušek, režisér Václav Hák, pokladník František Matoušek, zapisovatel Josef Ottmar, další členové Jan Niesner st., Václav Rubeš st., Lad. Šádek. Marie Knoflíčková, Josef Kysela, Adolf Lachman, Josef Nosek, Karel Holendr, Jaromír Vítvar.

V roce 1927 se začíná myšlenka o stavbě divadla pomalu realizovat.
Při velkých návštěvách divadla na radnici, když se obecenstvo dostávalo „do varu“, začala opadávat omítka stropu v kancelářích pod podlahou sálu, jediné a při tam nikoliv široké schodiště neposkytovalo bezpečnost v případě vzniku paniky. Stavba nového divadla se tudíž stávala velmi aktuální. Proto byl v tomto roce ustaven výbor pro stavbu divadelní budovy ve složení:
Josef Tichý, předseda spolku a stavebního výboru, členové Jan Konopáč, Adolf Lachman, Fr. Matoušek, Mir. Matoušek, Boh. Navrátil, Jan Niesner st., Josef Nosek, Josef Ottmar, Břetislav Plíva, Karel Tišer. Pravidelně docházel do všech schůzí stavebního výboru Emil Voleský, prokurista firmy Šlechta, jako jediný ze zástupců závodů a podniků. V průběhu tohoto roku byly sehrány 2 představení jičínskými ochotníky ve prospěch stavby lomnického divadla.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)