Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bušovice (obec) [3709]



Obec Bušovice se jako celek skládá ze tří vesnic – Bušovice, Sedlecko a Střapole. Nachází se v Západočeském kraji, okres Rokycany a to mezi městy Rokycany a Radnice, blízko řeky Berounky. Prostředí je velmi vhodné pro bydlení v rodinných domcích nebo také na rekreační chataření či chalupaření. Celá obec má asi 510 obyvatel.

Část obyvatel pracuje v Zemědělském družstvu se sídlem v Oseku, ve firmě MALKOL CZO s.r.o., ve firmě SETRO, další část dojíždí za zaměstnáním do Plzně, Rokycan nebo podniká. Děti navštěvují převážně Základní školu ve Stupně. Část dětí navštěvuje také školy v Rokycanech a Plzni, z důvodu specializace na některé předměty. Blízkost velkých měst (Rokycany 10 km; Plzeň 14 km) umožňuje obyvatelům dosažitelnost zaměstnání, nákupů i kulturního vyžití.

Obec Bušovice má velkou historickou tradici. Archeologické nálezy v blízkém okolí obcí dokladují přítomnost obyvatel již v prehistorickém období. Ovšem první písemná zmínka o obci je roku 1115 v zakládací listině kladrubského kláštera. Jednou z historických památek je zámek s kaplí, postavený podle architekta Jakuba Augustona těsně před rokem 1710. Od roku 1830 do roku 1977 byl zámek využíván jako škola a nyní je zde archiv Státní vědecké knihovny Plzeň. Objekt je ve velmi dobrém stavu a je chráněn památkovým úřadem. Zámek je na pohlednici vpravo dole. (viz.foto).

V Bušovicích pracuje celá řada dobrovolných spolků. Jako první je třeba zmínit Sbor dobrovolných hasičů. Tento má 44 členů a díky svému vybavení zabezpečuje protipožární ochranu na velmi vysoké úrovni a o velkém akčním rádiusu. K dalším velkým sdružením je Český svaz včelařů, jehož základnu tvoří 19 členů. Jejich činnost zahrnuje především společnou preventivní ochranu včelstev před nákazami, a výměna zkušeností při chovu včel. Každoročně se pořádá v místním kulturním zařízení včelařský ples s bohatou tombolou. Myslivecké sdružení Kokocko Bušovice, je dalším velkým dobrovolným spolkem, jehož 30 členů obhospodařuje honitbu o rozloze téměř 2000 ha. Jejich hlavní činnost je zachování nebo zvyšování stavu lovné zvěře.

Z kulturních akcí je na 1. místě každoroční myslivecký ples, který se pořádá tradičně první sobotu v lednu. V neposlední řadě je velmi aktivní Klub důchodců. Sdružuje občany staršího věku (převážně ženy) a zajišťuje pro ně kulturní a společenské akce (zájezdy, divadelní představení, přednášky apod). Činnost klubu je velmi bohatá a je podporována ze strany Obecního úřadu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bušovice (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)