Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » obec, část obce (osada) » Olomouc - Nový Svět (městská část)

Olomouc - Nový Svět (městská část) [37037]



Nový Svět je od roku 1918 už místní části Velké Olomouce Dnes je již stavebně spojena s obcemi Hodolany a Holicí,  Původní ves je připomínaná už v roce 1314, tehdy ještě nesla název Dědinka. Stávala kolem ramene Moravy těsně před Olomoucí, náležela městu Olomouci a olomouckému měšťanu Lukáši Salzerovi, podle kterého ves dostala název Salzergut (Salzerův statek).

V polovině 18.století byla původní obec v rámci budování olomoucké pevnosti zbourána a přestěhována na volnou půdu na katastru obce Holice pod novým názvem Neue Welt, stále se však používal starý název Salzergut.

Od r.1846 se začal používat také český název Nový svět. Samostatnou obcí se stal Nový svět od roku 1850 i když v mnoha oblastech byl stále závislý na Holici. Původní ves tvoří široká ulice, spíše náves, Jana Sudy a zde se nachází také většina památek. Již název návsi Jana Sudy, je památkou na osobu i dobu, na kterou by se nemělo zapomínat. Přímo na katastru obce Nový Svět, v nejstarší části obce, na začátku ulice Jana Sudy je kříž s reliéfem Panny Marie Bolestné z roku 1820. Některé další památky, pamětní deska na budově ZŠ a kaplička u železničního přejezdu se nacházejí už na katastru městské části Hodolany. V roce 1923 zde otevřela svou pobočku  i veřejná knihovna hlavního města Olomouce


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Olomouc - Nový Svět (městská část) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)