Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » obec, část obce (osada) » Holice (městská část)

Holice (městská část) [37036]



Holice, od r.1974 místní část Olomouce s 3911(2005) obyvatel, je v jižní části Olomouce, stavebně propojena s místní částí Hodolany a Nový Svět. První zmínka o vsi Holice je z r.1275, kdy byla lénem olomouckého hradu a řešil se spor s klášterem Hradisko o hranici území „na straně lesa Holice“.

Další zmínka o vesnici, kolem široké návsi(náves Svobody) je v listině krále Václava III. V r.1462 založila Olomouc na holickém území velký rybník a do 16.stol. celkem 8 rybníků.Výtěžek z holických rybníků představoval 2/3 městských olomouckých příjmů.

R.1544 byl v Holici velký požár a téměř celá vyhořela. V r.1748 se tu připomíná škola. Městský dvůr v Holici byl v r.1779 rozparcelován, byl vypuštěn největší holický rybník a postupně i další a na jejich ploše vznikly dva velké hospodářské dvory.

Duchovní správa spadala do r.1785 pod faru u sv.Mořice v Olomouci, potom se postupně kompetence převáděli na kostel sv.Urbana na návsi, kde od r.1842 byla ustavena fara, která byla od r.1843 i pro okolní obce.V r.1893 byl kostel přestavěn do dnešní podoby.

Od r.1850 se stala Holice samostatnou obcí. Při budování olomoucké pevnosti bylo vybudováno na katastru obce 5 pevnůstek. Rolnický akciový Hanácký pivovar se sladovnou byl založen v r.1897 a produkoval 96 000 hl piva i na export. Rolnický akciový cukrovar a rafinerie byly založeny v r.1870. Spolek moravských cukrovarů postavil v r.1871 na vysušeném rybníku jižně od Holice osadu Nový dvůr. Postupně byly vybudovány sladovna, továrna na eternit, dva mlýny a pila, lnárna, výroba likéru, solné mlýny, továrna na zpracování juty a konopí. Holice se stala velmi významným předměstím Olomouce a v r.1930 již měla 332 domů a 3136 obyvatel.

V r.1937 bylo otevřeno v Holici městské civilní letiště. Různé památky připomínající minulost obce jako kříže, památníky a pamětní desky se nalézají po celém katastru obce, ale nejvíce je jich soustředěno kolem a na návsi Svobody, kde se mimo kostela sv.Urbana nachází několik umělecky hodnotných soch. Na návsi na podstavci Palackého sochy, zhotovené olomouckým sochařem Juliusem Pelikánem v r.1924, najdete Palackého výrok „Byli jsme před Rakouskem a budeme i po něm“. Významné památky se nacházejí také na místním hřbitově, kde najdete boží muka, bohužel ve velmi špatném stavu a velmi hodnotné náhrobky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Holice (město) Pardubice
obec, osada Holice (městská část) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)