Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Zadní synagoga - Třebíč, Zámostí (synagoga)

Zadní synagoga - Třebíč, Zámostí (synagoga) [36978]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Nová synagoga

Třebíčská synagoga, nazývaná je též "nová" (Neuschul), se nachází se v Třebíči na Blahoslavově ulici č. 43. Byla postavena v roce 1669 v renesančním slohu. V roce 1693 však byla značně poškozena a své obnovy se dočkala až v letech 1705 - 1707, kdy byla přebudována do barokní podoby. Po roce 1837 byla přistavěna z její severní strany v patře nová část ženské galerie (podle židovských náboženských tradic nesměli být muži a ženy ve svatostánku v jednom prostoru).

Od roku 1926 přestala být synagoga využívána k bohoslužebným účelům, neboť židovská obec v Třebíči se zmenšila a k bohoslužebným účelům postačovala jen jedna synagoga. Nová synagoga byla odsvěcena a židovskou obcí pronajata jako skladiště. 

Zanedbání základní stavební údržby vedlo v polovině 80. let 20. století až k havarijnímu stavu budovy. Složitá a nákladná komplexní rekonstrukce této vzácné památky byla provedena v letech 1995 - 1997 podle projektu Ing. arch. Haralda Čadílka. 
  

V interiéru synagogy zaujmou odborníky i laiky především unikátní nástěnné malby z počátku 18. století. Dnes slouží synagoga k pořádání výstav, koncertů a dalších kulturních aktivit. V prostorách ženské galerie je umístěna stálá výstava židovské kultury s řadou cenných předmětů používaných v občanském i náboženském životě zaniklé židovské komunity, jejíž poslední dějství ukončil nacistický holocaust v době 2. světové války. 
  

Zadní synagoga je denně přístupná pro veřejnost. Kvalifikovaní průvodci nabízejí odborný výklad a lze zde zakoupit řadu publikací a upomínkových předmětů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)