Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vraný (zámek) [36890]



„S kostelem se druží zámek v divném slohu copovém nevelký park se stýká s tichým veským hřbitovem.“ Takto působivě vystihl básník Svatopluk Čech náladu západního okraje obce v básnické idile „Sníh“ z r. 1895.
Po skončení stavby kostela byla zbourána Chotkova tvrz a započata stavba vranského zámku v dnešní podobě. Budova zámku-rezidence metropolitní kapituly-byla postavena v létech 1764-1769. Stavbu projektoval a vedl zmíněný kapitulní stavitel Otto Juschka. Je dílem které vzniklo v období pozdního baroka, pojatá v tehdy nastupujícím slohu rokoka. Situačně je umístěn na Návrší za městečkem v těsné blízkosti kostela. Půdorys zámecké budovy je podkovovitého tvaru, tvořeným východním průčelím, jižním a severním křídlem, západní strany uzavírají hospodářské budovy, doplňující disposici v obdélník. Přízemní místnosti sloužily dříve jako kanceláře a byty, v poschodí byla ložnice v empirovém slohu, přenesená sem z arcibiskupské rezidence a jídelna s barokními prvky. Na konci spojující chodby v severním křídle bývala jednoduchá zámecká kaple, zdobená pěti obrazy svatých a Krista.
Zámek je obklopen ohrazeným zámeckým parkem, který r. 1860 založil otec básníka Svatopluka Čecha František Jaroslav Čech, ředitel kapitulního velkostatku.
Když v r. 1943 přestal zámek sloužit svému původnímu účelu, byl inventář zrušen a vnitřek postupně účelově upraven a zmodernizován. Díky nepřetržitému využívání a rozsáhlé údržbě jsou dnes budovy ve výborném stavu. V letech 1948-45 zde díky zdravému vzduchu byla zřízena „Ozdravovna hornické mládeže Zdař bůh“, po válce sloužil krátce jako „Ředitelství státních statků,“ nato byl z něho „Internát učňů ČKD Slaný“, který byl vystřídán „Domovem důchodců“, který byl po čase přeměněn na Ústav sociální péče“ jenž je zde dodnes.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)