Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » hrad, zámek, tvrz » Zámek - Radíč (zámek)

Zámek - Radíč (zámek) [36869]

Kulturní památka (KP)


Jednopatrová barokní budova z konce 17. století s bohatou vnitřní štukovou výzdobou, obklopená parkem. Útočiště zde nalezl – po vyloučení z pražské univerzity – italský učenec, doktor filosofie a kněz-reformátor Bernard Bolzano. Dvě sochy světců (sv. Víta a sv. Jana Nepomuckého) od významného sochaře Jana Brokoffa z roku 1713 byly přeneseny ze zámeckých výklenků na kamenný most přes Mastník později umístěny u kaple. 

Areál zámku leží v údolí v ohybu potoka Mastníku na jeho pravém břehu v centru obce. Jednopatrovou čtyřkřídlou budovu zámku nepravidelného obrysu s malým vnitřním nádvořím obklopují plochy zahrad, prostírající se především západně a severně od zámku. Zahrady byly vymezené původně zdí, kombinovanou s oplocením pilířové konstrukce, přirozenou hranici tvoří koryto potoka. Východně od zámku stojí kaple Navštívení P. Marie - kopie einsiedelnské poutní kaple. Před jejím záp. průčelím jsou osazeny sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Víta. Urbanisticky nedílnou součástí zámeckého areálu je hospodářský dvůr. Hospodářské a obytné budovy dvora tvoří před již. vstupním průčelím zámku protáhlý, téměř pravidelný obdélník.

Na již. straně dvora stojí široká kulisa sýpky se stodolami, na straně záp. novodobě značně přestavěná budova chlévů s polopatrem pícníku, zčásti vysunutá z obvodu dvora k S směrem k zámku (chlévy nejsou předmětem ochrany). Na vých. straně propojuje ohradní zeď křídlo stodoly s pivovarem, stojícím v SV části areálu. Východně od pivovaru jsou dvě stavby, které s ním souvisí - zbytek budovy (st.p. 130), bezprostředně sousedící se zámeckou kaplí a ležácké sklepy (p.p. 6), které nejsou předmětem ochrany. Uprostřed dvora je umístěna velká kolna se sýpkou v podstřeší. Na sev. straně mezi pivovarem a chlévy odděluje dvůr od předdvoří zámku slepými arkádami pročleněná ohradní zeď s branou, navazující na JZ nároží pivovaru. Ke zdi přiléhá ze strany dvora konírna (není předmětem ochrany). Hospodářský dvůr byl urbanisticky, funkčně a architektonicky úzce propojen se zámkem. Tyto vazby nenarušily ani přestavby v 19. stol.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)