Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » zoo, soukr.zoo » Krokodýlí ZOO - Protivín (zoo)

Krokodýlí ZOO - Protivín (zoo) [36791]



Krokodýlí zoo Protivín vznikla na základě soukromého chovu provozovatele této zoo Miroslava Procházky. Krokodýly se zabýval již v mládí ve Stanici mladých přírodovědců v Písku, kde získal základní znalosti v chovu krokodýlů. Sám je chová privátně od roku 1996, nicméně celistvou kolekci krokodýlích druhů začal budovat v roce 2000. Od roku 2005 krokodýly úspěšně rozmnožuje.

Původní chov probíhal v zázemí jeho zemědělské farmy ve Chvalšinách, od roku 2005 je budována expoziční část zoo v Protivíně. Farma ve Chvalšinách zůstala zachována a slouží jako chovatelská a zásobovací farma pro zoo. O licenci zoo požádal Miroslav Procházka Ministerstvo životního prostředí ČR dle zák. 162/2003 Sb. v lednu 2008, v květnu byla tato licence udělena.

Samotná expoziční část zoo je budována v Protivíně v historické hospodářské budově, jejíž vznik je datován do konce 18. století. V 19. století sloužila jako stáj pro koně, kočárovna a služební byt pro kočí, náležela k zázemí protivínského zámku, jenž byl v majetku rodu Schwarzenbergů. V první polovině 20. století byl objekt v rámci pozemkové reformy předán soukromému majiteli, který zde provozoval truhlárnu, další části objektu sloužily jako sklady. Od přímých potomků tohoto majitele byl objekt odkoupen zakladatelem zoo v roce 2005.

Budování zoo probíhá v přísně ekologickém stylu. Není jediným účelem chovat, rozmnožovat a vystavovat krokodýly, ale zároveň i využívat a tím i propagovat ekologické technologie. Proto jako první byla v zoo postavena energetická jednotka ze tří tepelných čerpadel, mající dohromady tepelný výkon téměř 100 kW. Tato hodnota odpovídá tepelnému odporu budovy, takže při plánované výstavbě terárií i v patře budovy dostatečně zásobuje teplem téměř 2000 m2 podlahové plochy ubikací pro krokodýly. Tepelná čerpadla odebírají teplo z osmi 120 m hlubokých vrtů, které byly vyvrtány na pozemku zoo.
Celá výstavba zoo je rozdělena do tří etap. První etapa probíhala od roku 2005 do počátku roku 2008 a znamenala vybudování výše uvedené energetické jednotky tj. systém vrtů a tepelných čerpadel, administrativního zázemí a prvních jedenácti terárií pro středně velké krokodýly. Samotný projekt počítá s vybudováním třiceti terárií o ploše od 6m2 (pro mláďata a jednotlivé kusy malých druhů (do 110m2) pro chovné jedince gaviálů sundských – Tomistoma schlegelii). Druhá etapa, ve které se budují velká terária od 80 do 100m2 probíhá od června 2008. Třetí etapa, kdy budou vybudována terária v patře budovy má být dle plánu ukončena v roce 2012.

Výstavním záměrem je v cílové podobě vystavovat všech 23 recentních krokodýlích druhů. Tento záměr je doplněn vybudováním zoologického muzea, kde budou vystaveny osteologické a v menší míře i dermoplastické preparáty nejen krokodýlů.
Po stránce chovatelské je kladen důraz na sestavení chovných skupin ohrožených a kriticky ohrožených druhů krokodýlů a to nejen v samotné expozici, ale i na farmě, tak aby tato zvířata měla optimální podmínky k rozmnožování.
V současné době jsou tyto skupiny vytvořeny u pěti (Alligator sinensis, Crocodylus siamensis, Crocodylus rhombifer, Crocodylus mindorensis, Tomistoma schlegelii) ze sedmi ohrožených a kriticky ohrožených druhů, přičemž dva (C. rhombifer a C. siamensis) se již rozmnožují.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)