Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přeštice (město) [3673]



Historie města sahá do dávné minulosti a souvisí pravděpodobně se starou obchodní cestou, vedoucí povodím Berounky přes Plzeňskou kotlinu a dále proti proudu řeky Úhlavy až do Bavor. První písemná zmínka o Přešticích se váže k roku 1226. Tehdy se Přeštice jako trhová ves poprvé objevily na listině krále Přemysla Otakara I. V roce 1239 Přeštice koupil kladrubský klášter benediktýnů a zřídil zde probošství. Za husitských válek se Přeštic zmocnili Švihovští z Rýzmberka a drželi je po dvě století. V 18. století zasáhli benediktýni do dějin města znovu. Nejprve zde obnovili probošství a v letech 1750 – 1775 nechali vybudovat barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie podle plánů význačného barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

Počátkem 19. století postihly město dva rozsáhlé požáry, při nichž mimo jiné vyhořela také radnice, panský dvůr i pivovar. To bylo pro město velmi nelehké období. I toto těžké období se městu postupně podařilo překonat. V roce 1832 byla postavena nová radnice. Rozvíjel se i obchod, proslulé byly zejména přeštické výroční a týdenní trhy, a to již od poloviny 19. století. K rozvoji města přispělo vybudování silnice z Plzně do Klatov, která se začala stavět v roce 1809. Od roku 1874 bylo možné využívat i železniční spojení – trať z Plzně do Klatov procházela v bezprostřední blízkosti města. Postupně se Přeštice staly sídlem všech okresních úřadů. Postavilo se mnoho nových budov: Okresní hejtmanství, Okresní záložna hospodářská, nová sokolovna, Okresní soud, pošta. Rozvoj města pozastavily válečné události – 1. a zejména 2. světová válka. Tehdy se z okresu Přeštice se stal pohraniční okres sousedící s oblastí tehdejších Sudet.

Téměř sedmitisícové Přeštice jsou dnes největším městem jižního Plzeňska. Najdete zde širokou síť obchodů i nákupní centra, novou budovu základní školy pro více než 900 žáků a v budově školy i odloučené pracoviště plzeňského gymnázia. Zdravotnické služby v Přešticích poskytuje řada praktických i odborných lékařů, své pobočky má ve městě několik peněžních ústavů, působí zde řada pojišťoven, kulturní a společenské vyžití zajišťuje Kulturní a komunitní centrum Přeštice, městská knihovna i Dům historie Přešticka. Z hlediska státní správy zaujímají Přeštice postavení obce III. typu, což v praxi znamená, že na Městském úřadu si vyřídíte mimo jiné občanské, cestovní nebo řidičské průkazy, stavební povolení a další úřední záležitosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Přeštice (město) Plzeň-jih



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)