Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lisovice (osada) [36705]



Lisovice leží západně od Zlonic podél Zlonického potoka. Na návsi je rybníček. Na vznik názvu obce existují dva názory, jak uvádí Libor Dobner ve Slánských listech: ves čeledi Lisových (Ant. Profous: Místní jména v Čechách) nebo lisování vína (Jindřich Hulinský).

Archeologické nálezy. Na katastru Lisovic byo objeveno několik lokalit, které dokládají osídlení od doby bronzové až do časného středověku. Oprávněně lze však soudit, že osídlení sahá až do mladší doby kamenné. Významné nálezy byly získány v roce 1952 při hluboké orbě na polích směrem k Vyšínku (č. parc.92 – 96, 97/1). Na ploše asi 5,5 ha bylo zjištěno osídlení z mladší a pozdní doby bronzové (asi 1 300 – 800 let př.n.l.), z doby laténské (3.stol. př. n. l.) s doklady výroby sapropelitových (švartnových) náramků, ze starší doby římské (1. stol. n.l.) a z doby slovanské ( 8. –9. stol.n.l.).

Tyto nálezy jsou uloženy v PAD ve Zlonicích a ve Vlastivědném muzeu ve Slaném (A. Knor, Památky archeologické 45, 1954, str.281 – 303).

V letech 1896 – 1897 prozkoumal J. Felcman ojedinělý hrob ze starší doby bronzové na poli č.parc. 245 , několik hrobů ze starší doby římské (1.stol.n.l.) a několik hrobů patrně časně středověkých. Z nálezů, které jsou uloženy v Národním muzeu v Praze, je nejzajímavější bronzové vědro, které sloužilo jako popelnice.

U silnice do Zlonic byla nalezena medaile císaře Commoda (Libor Dobner cituje Ferdinanda Velce) a „Na ladech“ byl nalezen stříbrný denár ze stejné doby (uvádí V.Verner ve sborníku Páleček).

Písemné doklady . První dochované doklady dokazují existenci obce na počátku 14. stol., kdy se uvádí Dětřich (Dytrich) z Lisovic a další zmínka o Lisovicích je z r. 1380.

Pak si osadu nebo její části předávali různí majitelé: páni z Telců, Bořita z Martinic, město Slaný, pražská kapitula, Třebíz, Klobuky, Vraný…To vše během 14. až 17. stol., ale ještě roku 1867 se v Knize pro obec Lisovice píše o „Wranské vrchnosti“.

Dvojí opis „narovnání“ mezi faráři z 19. století dokládá změny i ve farnostech. Věřící patřili v 17.století ke Dřínovu a po zrušení fary ve Dřínově ke Kvílicům. Nikdy nespadali pod farnost Zlonice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lisovice (osada) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)