Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dvořiště (osada) [36631]



 

Vesnice se vyvinula z původního dvora, jenž patřil k hradu Aueršperku. V roce 1474 jsou poprvé jmenováni v městské knize bystřické Tomáš a Filip z Dvořišť.

Velikost vesnice známe z roku 1656 a od té doby se příliš nezměnila. Patřila k bystřickému statku, ale roku 1579 ji daroval Vratislav z Pernštejna bystřickému špitálu. Na pečeti měla Dvořiště jetelový list.
Od roku 1850 bylo osadou, dnes částí obce Bystřice nad Pernštejnem.
V Dvořištích najdete výletiště, hasičskou zbrojnici s nedávno obnovenou zvoničkou a společenskou místností (požehnána a otevřena 17. července 2010), na dolním konci rybníček. Památkou je i mohutný kamenný kříž s plastikami Krista a Panny Marie. Byl zbudován v roce 1847 a opraven v roce 1908. Dívka pod ním pochovaná měla zemřít na vzteklinu.
Od 1. února 1897 působí v Dvořištích hasičský sbor, jenž se pyšní funkční koněspřežnou stříkačkou z roku 1896.
V katastru Dvořišť se nachází autokemp Na Kopci v místě bývalého známého tábora Jitřenka. Klikatou silnici od autokempu k odbočce na Dvořiště si oblíbili pořadatelé automobilových závodů do vrchu.
Betonové patky v lese směrem k Víru jsou pozůstatkem lanovky, která přepravovala stavební materiál na stavbu Vírské přehrady.
Na Dvořištích žije už přes 400 let starobylý rod Kosů, jehož členem byl i Jan Kos (narozen 4. dubna 1908 v Olešínkách). Ten vydal nejen Rodokmen a kroniku rodu Kosů na Žďársku (Praha 1976), v němž doložil své předky až do roku 1538, ale v rukopise zanechal i četné studie, ve kterých doplňuje a často i pozměňuje dosud známá a zveřejňovaná fakta. Sepsal tak Historii panství žďárského (600 s.), Historii Zvole (1200 s.), Dějiny Olešínek (800 s.), Vlastivědu Bystřicka (600 s.) a stručné Dějiny Dvořišť (50 s.). Obsáhlé Dějiny Pernštejnska už nestihl ze zdravotních důvodů dokončit.
Před několika lety byl v Dvořištích založen jezdecký klub Jiskra, jenž provozuje hipoterapii handicapovaných z ÚSP Bystré. Zdejší koně se účastní sportovních soutěží a dostihů. Některé jsou potomky legendárního Koroka z chovu čtyřnásobného vítěze Velké pardubické Ing. Václava Chaloupky, který na Dvořiště rád zajíždí.
Dvořiště jsou ideálním východiskem ke zřícenině hradu Aueršperku. Lze se napojit buď na modrou značku z Bystřice, nebo odbočit ze silnice Bystřice–Vír v zatáčce U Pěti minut. Hrad se nachází na vyvýšenině obtékané ze tří stran říčkou Bystřicí. Celá hradní fortifikace byla rozsáhlá a složitá, více o hradu najdete v I. kapitole. Po zpustnutí hradu se jménem Aušperk označoval zdejší les a grunt. V bystřickém muzeu mají odtud řadu pěkných nálezů, jak už bylo také uvedeno. (info bystrice.cz)

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Dvořiště (obec) Český Krumlov
obec, osada Horní Dvořiště (obec) Český Krumlov
obec, osada Dvořiště (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)